5 жертви и 24 ранени при пожари в Пловдив

Мисия Пловдив

09-09-2013, 13:40

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Не е умишлен огънят в Драматичния театър, съобщиха от Пожарната

За последната година в Пловдив е имало 537 пожари с материални щети – това е с 30 по-малко от 2012-а. За тази година пострадалите са 24, в сравнение с 42 през 2012-а. Загиналите са 5, което е с три по-малко от предходната година. Това съобщи началникът на пловдивската пожарна служба комисар Румен Димчев.

Според него сериозна заслуга за подобрението на тези показатели е обновяването на материалната база на пожарната. Приетите на служба в края на миналата година 8 коли IVECO спомагат за по-бързата рекация и по-ефективното справяне с пожарите. През юни получихме още 2 нови коли – едната IVECO, а другата е Рено. Сега ги подготвяме за застъпване на дежурства. Надяваме се догодина да се похвалим и с нова високопроходима техника за горски пожари.

Комисарят даде пример с пожара в Драматичния театър. По думите му благодарение на новите автомобили огнеборците са стигнали до мястото на инцидента за по-малко от 2 минути, въпреки че улиците в центъра са разкопани за ремонт.

По този случай все още няма окончателно становище на експертите. Категорични сме обаче, че не става дума умишлен палеж. По всяка вероятност причина за инцидента е късо съединение или претоварване, тъй като пожароизвестителната система се включила около 8:12 часа – броени минути след включване на електрическото напрежение, изтъкна още комисар Димчев.

Пловдив е първи в страната по брой на доброволци за реакция при бедствия и аварии. В региона са се отзовали 193-ма смелчаци. За областния град при нужда ще се отзоват 43-ма юнаци, а останалите са разпределени на групи от 10 до 25 души в общините Кричим, Куклен, Карлово, Първомай, Марица, Хисар и др.