Километрични опашки на ГКПП-Маказа

Километрични опашки от автомобили се натрупаха още преди обед днес от българска и гръцка страна в очакване да бъде отворен новия ГКПП между двете държави Маказа-Нимфея.

Контролнопропускателният пункт при прохода Маказа на българо-гръцката граница бе официално открит днес от областните управители на Кърджали Бисер Николов и на периферия Източна Македония и Тракия Аристидис Янакидис. Малко след 12.00 ч. пунктът заработи и само за около час през него преминаха около 1000 автомобила.

Пътят през прохода Маказа свързва Кърджали с гръцкия град Комотини и на практика ни осигурява най-прекия достъп до бреговете на Бяло море. Новият ГКПП "Маказа-Нимфея" ще създаде възможности за по-интензивни контакти между хората от двете страни на границата и за засилване на туристическия и търговски обмен.Трасето е част от трансевропейския коридор номер 9, свърдващ Бяло море с Финландия.

Контролът върху него ще е общ, смените ще поемат български и гръцки гранични полицаи.

Засега, по настояване на гръцката страна, през новия ГКПП не могат да преминават товарни автомобили над 3,5 тона. Разрешено е движението на автомобили за превоз на пътници с не повече от 8 места и товарни превозни средства с тегло до 3,5 тона.

"Надявам се тези условия, договорени на правителствено ниво, да са в сила само до изграждането на пътната отсечка спирка Джебел – Подкова, което ще приключи тази есен. Строителството върви с бързи темпове и сега се изгражда мостът над река Върбица край Кирково. Новото 27-километрово шосе ще съкрати пътя до българо-гръцката граница с 15 км", коментира областният управител на Кърджали Бисер Николов.