Администрацията за тези 100 дни не работи

Политика

09-09-2013, 19:04

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Правителството, а не ЕС отрязали парите за "Хемус"

Администрацията за тези 100 дни не работи и не работи защото вижда едно нестабилно управление. Това заяви народният представител от ГЕРБ Лиляна Павлова на пресконференция във Варна.

По думите й заради това има спирания в изпълнението на част от програмите и пример затова е забавянето в програмата Регионално развитие.
Забавянето на оперативните програми ще доведе до сериозни загуби и компенсации няма да има. Каквото и да загубим, ще се води на България и на всички граждани, каза още народният представител от ГЕРБ, цитиран от Фокус.
Сходна е ситуацията и с Оперативна програма Транспорт, Конкурентоспособност и Околна среда. Отново имаме дисбаланс в системата и правителството не е взело решението, как ще осигури необходимото съфинансиране на общините за реализирането на важни проекти, каза още Павлова.
Тя коментира, че за новия програмен период преразпределението на средствата между програмите също е притеснително. Павлова заяви, че средствата са повече, отколкото в настоящия програмен период, няма намаление в европейското финансиране, като сега важният въпрос е как средствата ще бъдат разпределени между програмите. За съжаление, отново сме в една тройна коалиция, която ще ни договори и то не по добър начин европейските фондове в новия програмен период, каза в заключение Лиляна Павлова. Народният представител от ГЕРБ Павел Христов допълни, че правителството провежда политика на прочистване, политика на политически и партиен реваншизъм.
Не са един или двама сменените директори на различните структури, като например смяната на директорите на РИСОВ, МВР, Митница, НАП и т.н. Отделно, през последните месеци, сме свидетели и на опити за натиск върху общински съветници на ГЕРБ в различните общини на Варна, допълни народният представител от ГЕРБ. Той обаче отказа да назове имената на съветниците, върху които е бил оказван натиск, за да не се усложни положението им.
В навечерието на новия политически сезон Павлова коментира, че се надява на сериозно обединение на всички нас по отношение искането на оставка на сегашното управление и повтори позицията на ГЕРБ за незабавна оставка на правителството на Орешарски. Стоте дни управление на настоящото правителство са безпрецедентни, визирайки непрекъснатите протести. "За тях обаче правителството остана глухо", каза още Лиляна Павлова.
По отношение на АМ Хемус Лиляна Павлова заяви, че предишното правителство с много усилия е успяло да договори Европейската комисия да включи направлението на магистралата - София Варна, като част от европейските коридори. Особено частта София Велико Търново да бъде в основната мрежа на трансевропейската транспортна мрежа, а от Велико Търново до Шумен да бъде от т.нар. допълваща мрежа на европейския коридор, разясни Павлова.
Благодарение на това, е била договорена възможността магистралата да кандидатства за безвъзмездно финансиране от Европейски фондове. Тя добави, че финансиране е било отпуснато още през този програмен период, за да се направи техническо задание, ОВОС и др. подготвителни дейности. За нас обаче е недоумение, какво се случи осем месеца по-късно и защо българското правителство прави това отстъпление, както и защо управлението се отказва от тези безвъзмездни европейски фондове, които могат да се получат от януари следващата година. Очевидно инфраструктурата, Варна, региона и магистралата не е приоритет за българското правителство, което буди недоумение и това е предателство, категорична бе Лиляна Павлова.
По думите й няма причина пътят да мине на публично-частно партньорство и да се дават много пари за построяването й. Категорично сме против АМ Хемус да се строи на концесия, докато не се изчерпят всички възможности и всяко едно евро от европейските фондове, каза в заключение народният представител от ГЕРБ.