Пускат GSM сигнал в цялото метро

Мисия София

09-09-2013, 23:54

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Пътниците в столичното метро ще могат от ноември да говорят свободно по мобилните си телефони във всичките 27 станции от двата лъча. Пълният обхват ще бъде осигурен от скъпо модерно оборудване, което вече е доставено, съобщи директорът на "Метрополитен" Стоян Братоев. До октомври фирма "Ериксон" трябва да приключи монтирането му.

Базовата техника, която ще управлява цялата комуникационна система, ще бъде разположена в станция "Сердика". Новото съоръжение ще позволява да се говори освен на пероните и във влакчетата, без да се губи сигналът.

В момента джиесемите си могат да използват само пътуващите от "Люлин" до центъра. Покритие има и в наземните станции "Мусагеница" и "Ломско шосе". След като има GSM сигнал навсякъде в софийското метро, то ще се нареди по мобилност до подземните железници във Виена, Мюнхен, Мадрид и Барселона.

Най-старото метро в света - в Лондон, няма покритие на мобилните оператори, а само интернет. Пълно GSM покритие нямат още големите метра в Рим, Москва и Париж, пише "Преса".