Цените по морето падат с 60 на сто, но чак след 15 септември

Туризъм

10-09-2013, 10:00

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Българи заемат стаите по морето през есента

С 60% се очаква да паднат цените по Южното Черноморие за късните почивки през есента. Това ще стане след 15 септември, когато за стая в 5-звезден комплекс ще се плаща 60 лева на ден, с ол инклузив пакет.

Синеморец ще изненада закъснелите за лятна отпуска гости с ниски цени в най-красивите и предпочитани през лятото места на половин цена. Обикновено наетият още през май персонал, ако е издържал на натоварването и изискванията остава да работи до края на септември като се изключат учениците наети на работа.

Като се имат предвид данните на Областната инспекция по труда обаче това ще са много малък процент от възползвалите се от сезонната заетост.  В по-голямото част от тези бази през активния сезон почиват скандинавски туристи, но в края на лятото обикновено започват да пристигат българи. Причината е предимно в достъпните цени и възможността за спокойна отпуска, без навалицата от туристи.

Малко по-към Бургас, в Ахтопол пък вече е започнало постепенно да опустява, затова там още от края на август вече са започнали да се предлагат новите горещи цени на услугите. Малките хотелчета са смъкнали цените с близо 30 на сто още от средата на август, когато по принцип е най-активен туристическия поток. Базата е била 100% заета, но това е продължило кратко. След 25 този месец вече цените са много по-достъпни.

В Приморско от края на август хотелските бази са намалили с 50% цените на услугите си и стая в тризвезден хотел може да бъде наета на цена и под 30 лева за вечер, с включена закуска.  В по-големите комплекси цените стигат и до 50 лв. за стая, дневно с ол инклузив.

"Клиентите ни в края на месеца, които пристигат организирано са предимно възрастни хора. Имаме много немски групи, при тях възрастовата граница е около 60 години. Ако след 15 септември някой наема базата вече цените ни са много по-ниски, но това са обикновено компании, които идват заради спорта", обясни Светлин Иванов, управител на 4-звездден комплекс в Приморско.

От тази година общинските съветници гласуваха съкращаването на активния сезон с 15 дни. Това лято официално в морската община той ще приключи на 31 август, а не на 15 септември, както до сега, което ще облекчи собствениците на увеселиителни заведения и търговски обекти с драстично по-ниски общински и туристически такси.

В Созопол и до края на месеца легловата база си остава почти 100% заета. В момента там уличките се пръскат по шевовете от туристи, а според собственици на туристически обекти, заради празниците на изкуствата, нарастващият интерес към археологическия туризъм има заявки до края на септември, така че цените ще останат сравнително високи и през есента.  „Панорама бей”, например предлага апартаменти през есента на първа линия до морето на цени от 22 лева на ден на човек. За любителите на дайвинга пък вече излязоха оферти с 30 на сто по-ниски от летните. Гмуркане край залива на 6 метра под водата, с включена екипировка и инструктаж срещу 40 лева.

"Нямаме проблем с персонала, защото тук повечето хора, които наемаме на работа са местни и като цяло сме си направили сметката да ги държим до началото на октомври, което е нормално и миналата година беше така, въпреки че тогава разбира се няма много хора тук", сподели Марияна Станчева, собственик на известен клуб до стария град. В Созопол потокът от туристи през септември и октомври обаче е главно от чужденци и столичани, които вече са си закупили лукс имоти в периферията на града – Буджака и Санта Марина.

На север от Бургас също туристите вече се радват на нови по-добри условия, въпреки че и в началото на септември броят на туристите само в Несебър дневно са над 35 хиляди души. От българи има направени резервации още от началото на август за средата на септември, когато стаите са с 60% по евтини. В момента в 4-звездните бази край Ахелой цените са с 30% по-ниски и стая за човек на ден достига до 15 лева.