Москва и Вашингтон спорят за военната намеса

Най-доброто от печата

10-09-2013, 06:36

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Асад привлича кюрдите за съюзници, ще им дава автономия

Американският държавен секретар Джон Кери предупреди, че ако международната общност не отговори подобаващо на използването на химически оръжия в Сирия, бездействието ще е по-опасно и от атаката срещу властта в Дамаск.

На съвместна пресконференция с британския външен министър Уилям Хейг Кери посочи, че сирийският президент Башар Асад може да предотврати атака, ако се откаже от химическия арсенал.

По думите на дипломат номер 1 на Вашингтон този сценарий обаче е слабо вероятен. Кери допълни, че САЩ разполагат с доказателство за това, че сирийският режим е дал нареждане за химическата атака на 21 август.

Въпреки това дипломатът отбеляза, че решението на сирийския конфликт трябва да бъде политическо, а не военно.

В същото време в Москва се проведе среща между външните министри на Русия и Сирия Сергей Лавров и Уалид Муалем, които се противопоставиха на евентуалните военни действия.

Няма алтернатива на мирното разрешаване на кризата в Сирия, това заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров.

Според него Москва и в бъдеще ще продължи да подкрепя инициативата за организирането на международна конференция за Сирия.

Самият Асад предупреди, че евентуален удар от страна на САЩ ще има сериозни последствия. „Трябва да сте готови за всичко”, заяви Асад по време на интервю за американската телевизия Си Би Ес.

Сирийското правителство не е единствената сила в региона. Има и други участници, групи и идеологии”, подчерта Асад, като не изключи възможността за употреба на химически оръжия, „ако бунтовниците или терористи от региона притежават такива”.

Сирийският лидер се опита да привлече на своя страна подкрепата на кюрдската общност. С помощта на кюрдски парламентаристи от Националния Меджлис на сирийските кюрди (ENKS) президентът изпратил послание, че е готов да седне на масата за преговори без никакви предварителни условия и да даде автономия на кюрдите в Северна Сирия.

Освен Партията на демократичното единство на Кюрдистан (ПДЕК) в ENKS влизат представители на други 15 кюрдски групи и организации в Сирия. Кюрдски депутати дори обявиха Асад за „гарант за правата на кюрдите в Северна Сирия”.

В същото време стана ясно, че Съюзът на кюрдските общности (КСК) е преустановил изтеглянето от Турция в Северен Ирак на въоръжените бойци на Кюрдската работническа партия (ПКК).

Ситуацията ще се запази, докато правителството не предприеме конкретни мерки за демократизация и за разрешаване на кюрдския проблем в страната.