Две уникални събития в програмата за днес на „ВИА ПОНТИКА”

Добрич Лайф

10-09-2013, 11:37

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Представят спектакълът „Живак” и мюзикълът ”Парижката света Богородица”

Спектакълът „Живак” ще започне  в 18 часа тази вечер -  в седмия ден на Международния фестивал на младите в изкуството „ВИА ПОНТИКА”,   в залата на читалище „Паисий Хилендарски” в Балчик.

Стартът на театралната инвазия бе даден вчера от директора на фестивала доц. Веселин Ранков с „Театрална изложба” - великолепна постановка на студенти от НАТФИЗ – специалност ”Актьорство за куклен театър”, режисирана от проф.Румен Рачев. Отличен с „Аскеер” за дебют на Димитър Живков, спектакълът „Живак”  на продуцентска къща „CREDI  ARTE” гостува в Балчик в отговор на специалната покана на организаторите на шестото издание на „ВИА ПОНТИКА”. Творческият екип включва режисьора Димитър Стефанов, художника Димитър Димитров, композитора  Мартин Каров и фотографа Владислав Христов. Текстът и изпълнението са на Димитър Живков. Той ще представи три разказа за уникални човешки съдби, обединени от тезата, че спомените за корените и  истинските чувства са в състояние да преобразят хората. Датите 10 и 11 септември са белязани от едно изключително събитие в програмата на фестивала „ВИА ПОНТИКА”–2013 – мюзикъла „Парижката света Богородица”. Представянето му в рамките на международния форум е и своеобразна премиера за България. Това е събитие в музикалния живот в България, споделя композиторът доц.Данко Йорданов. Правим нещо уникално и за пръв път в нашата страна. Събитие е и защото е  първият съвместен проект на две академии - НАТФИЗ ”Кръстьо Сарафов” и Националната музикална академия ”Проф. Панчо Владигеров”.

Създаден по романа на Виктор Юго, стихове на Люк Пламондон и музика на Рикардо Кочанте, спектакълът е представен за първи път в Париж през 1998 г. Има различни версии в Испания, Италия, Корея, Япония. С творческата провокация обаче да бъде представен  и в България за първи път се ангажира доц. Данко Йорданов.

Той включва в проекта си 22-ма студенти от НАТФИЗ - от класовете на проф.Здравко Митков, проф.Снежина Пенковска, проф.Александър Илиев, доц.Петя Стоилова и доц.Ивайло Христов. Ангажирал съм се с преаранжирането на вокалните и хоровите партии, които в мюзикъла са общо 38. Необходимо е те да бъдат адаптирани за певческите възможности на студентите от НАТФИЗ. Убеден съм, че мюзикълът „Парижката света Богородица” ще намери своите почитатели и в България. Приятно съм впечатлен и от факта, че това класическо произведение, изградено в традиционния стил на шансона от 60-те години на 20 век, допада толкова много на младите хора, коментира  музикалният ръководител на проекта доц. Йорданов.

Мюзикълът „Парижката света Богородица” ще бъде представен  в 20 часа тази вечер  в хотел ”Фламинго Гранд” в Албена, а утре - 11 септември, от 19 часа в православния храм „Св.св.Константин и Елена” в Балчик.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен