Картелно споразумение за цените на зърното?

Новините

10-09-2013, 15:33

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Основните изкупвачи в страната са няколко големи мултинационални компании

Зърнопроизводители се съмняват в картелно споразумение за изкупните цени на зърното тази година. Това потвърди  заместник-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов, цитиран от Дарик радио. Фермерите са споделили своите притеснения с премиера Пламен Орешарски и финансовия министър Петър Чобанов. Засега от агросектора няма да сезират Комисията за защита на конкуренцията.

 Според фермерите тази година са съмнително ниски изкупните цени на зърното. Радослав Христов изрази съмнения за картелно споразумение: "Забелязва се нещо друго обезпокоително, че на всички борси - в това число Будапеща, Чикаго, Париж - пшеницата се движи в рамките на 35-36 стотинки. За съжаление в България нивото е около 27-28 в момента. Това е нещо, което ни притеснява, че е доста голяма разликата между цените в борсите и пазарните цени в България. В последните няколко години сме били свидетели на малки отклонения спрямо вътрешните и международните цени, но е било в порядъка на десетина процента".

 На въпрос колко са големите играчи на пазара, които изкупуват зърно от фермери, Радослав Христов отговори: "Основните изкупвачи в страната са няколко големи мултинационални компании”.

 

Зърнопроизводотелите очакват и нова среща с премиера Орешарски по въпросите за допълнителното подполамагане за агросектора, промените в Закона за ДДС, осигуряването на безкацизно гориво и плащанията за фермерите през следващата година, допълва Дарик.