Най-малко 200 лева излиза ученик

Животът

10-09-2013, 17:40

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Броени дни до първия звънец

Хиляди първокласници и техните родители са в трескава подготовка за посрещане на първия учебен ден. Почти една седмица остава до първия звънец и издигането на националния трибагреник. Разходите за учениците нарастват с увеличаване на възрастта. И за да спестят пари, голяма част от тях предпочитат да си купуват учебници втора ръка.

"Предпочитам употребявани, тъй като са достатъчно запазени. Реално няма нужда да е чисто нов, за да го ползвам пълноценно. Същото е и за учебните тетрадки, стига да не е писано", пояснява Лъчезар Енчев от 12 клас.

"Вие спестявате примерно при 200 лева корична цена, вие спестявате 60 лева. Което не е малко, освен това ние може да изкупим от вас употребявани учебници и да ви дадем нови", разказва Юрий Анджекарски - управител в борса за учебници.

В сайтовете за онлайн търговия се продават и купуват употребявани учебници, като учениците сами определят цените, предаде БНТ.

"Тази година майките и татковците предпочитат за малчуганите пособия от рециклирани материали", споделя Марияна Иванова - управител в книжарница.

Изборът на тези, които ще предпочитат рециклирания материал, рециклираната тетрадка и рециклираната химикалка, не е свързан толкова с цената. А е свързан с едно цялостно отношение.

"Предпочитат да са на хубава хартия, да не са на вестникарска. И да са от известни филмчета", казва продавачката Нина Ангелова.

Сметалото, моливите и блокчето също са от първа необходимост. Ортопедичната раница е най-предпочитана. Всички тези материали излизат около 100 лева. Още 40 лева ще са нужни за помагала, а разходите за дрехи са средно 100 лв. Теглим чертата и грубата сметка показва, че 240 лева са нужни, за да подготвим един първокласник.