Няма застраховани срещу самоубийство

Животът

10-09-2013, 17:49

Снимка:

интернет

Автор:

Янко Георгиев

Всичко от Автора

Мъжете се бесят или пускат ток, жените гълтат хапчета или режат вени

Има професии, при които самоубийствата са по-често явление. Сред тях са полицаи, лекари и други сфери, свързани със силни стресови ситуации. И двата пола са еднакво склонни към суицид. Различават се обаче начините, по които те посягат на живота си: мъжете предпочитат да се обесят или да си пуснат ток, докато жените избират да гълтат хапчета или да си прережат артериите.

В месеца по 1-2 пациенти идват при мен след опит за самоубийство, споделя за Plovdivutre.bg психиатърът д-р Веселин Герев. Трябва обаче да се прави разлика между самия опит и истинското самоубийство. Има жени, които гълтат цяла опаковка с хапчета и веднага вдигат телефона да повикат линейка. Медиците промиват стомаха им и започват да ги разпитват. Така хората получават помощта, която всъщност са търсели. Подобни опити са просто начин да привлекат вниманието към себе си, тъй като институциите или околните ги пренебрегват. Ако обаче този диалог не започне навреме – опитите завършат фатално, разказа лекарят.

Друг показателен пример за опит за самоубийство бе случаят преди година-две, когато мъж се барикадира в апартамента си в район Южен и заплаши, че ще се взриви с газови бутилки. Самият факт, че той сам повика медиите и институциите при себе си бе показателен, че търси внимание. Когато го получи, той се предаде и се оказа, че бутилките са празни.

Симптомите на истинските самоубийци са доста трудни за разпознаване, посочва д-р Герев. По думите му тези хора могат да гневни, раздразнителни, агресивни. Понякога дори споменават, че им минават черни мисли през ума и др. подобни. Човек прилича на тенджера под налягане и може да избухне.

Всички хора в активна възраст са в една или друга степен податливи на мисълта за самоубийство. Това се дължи на динамиката и напреженето на модерния свят, коментира  Герев. По думите му има множество фактори, които в съвкупност докарват човек до пълно отчаяние.

Днес знаем, че самоубийството е просто една крайна и необмислена стъпка. Разбирането, че то се дължи на психична болест отдавна е отхвърлено. Всъщност основните прични могат да са най-различни: събрано напрежение, безработица, финансови проблеми, дългове, любовно разочарование и др. С кризата подобни случаи зачестяват - вижте в Гърция и САЩ какво се случва. Когато към това се прибавят и екстремни външни условия – жеги, например, и човек може да достигне до екстремното решение да посегне на живота си. За да се свали напрежението е най-добре да се започне приемане на лекарства. Те неутрализират химическите промени в мозъка на човека, които настъпват в подобни ситуации, посочва психиатърът.