Владимир Пенев: Четящият човек е красив човек

Моята мисия е да открия за всеки един от Вас тази възможност, да се срещнете с едно литературно произведение насаме.

 

Това каза актьорът Владимир Пенев при получаването на наградата "Четящият човек" на откриването на втория едноименен фестивал в Бургас.

Пенев получи приза от миналогодишния му носител – писателят Алек Попов, който сподели че наградата му се дава за дългогодишния му път на четящ актьор, както и за приноса му, добрата литература да стигне до зрителите чрез средствата на киното и театъра.

"Имал съм щастието да чете мои текстове, да играе в мои постановки. Умението му да вниква в един текст е невероятно. Симбиозата между писаното слово и словото, което живее с гласа на актьора", каза още Алек Попов за Владимир Пенев.

Пенев цитира Георги Господинов "Четящият човек е красив човек" и добави: "Моята роля е да популяризирам четенето за удоволствие".

Първият ден на фестивала "Четящият човек" продължи с концерт на Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени".

Утре програмата започва в 11 ч., когато министърът на културата Петър Стоянович и кмета на Бургас Димитър Николов ще открият изложба "Библиофилски книги с авторски произведения на художници", както и останалите две изложби "Екслибрис" и "Българският комикс се завръща" в Културен център "Морско казино".

Алек Попов ще представи вечерта "Сестри Палавееви" и в аудиовариант. За него, той сподели, че това е най-новият формат у нас. На Запад е много популярен, може да го слушаш навсякъде, в колата, например, каза Попов. Писателят смята, че трябва да се търсят новите формати и форми за общуване с читателя, защото и средствата са много повече - електронни книги, смартфони, аудиокниги.

Събитията са през целия ден – постановки, прожекции и уъркшопи.