Все повече хора осиновяват деца с различен етнос и увреждания

Мисия Бургас

11-09-2013, 10:00

Снимка:

Burgasutre.bg

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Изоставени деца от Пловдив получиха послания от връстници

Спад на изоставените бебчета, ръст на малтретираните в дом "Майка и дете"

Все повече българи за започнали да осиновяват изоставени деца със задравослодни проблеми и от ромски произход за последните три години.

Това обобщи пред Burgasutre директорът на дома за медико-социални грижи за деца в Бургас д-р Пепа Ралчева.

Специалистът е на мнение, че положителната тенденция все повече се разраства и с промяната в Зокан, според която родители, които не са потърсили детето си повече от 6 месецагубят правата си над него.

За 2013 година обаче е скочил броят на пострадалите от родителски грижи деца. Става въпрос за тези новородени от малолетни майки или пък в големи фамлии, които първоначално са възнамерявали да изоставят детето си, но след разговор със социалните работници са променили решението си. „Да, вече действиетлно има по-малко изоставени деца, благодарение на активната работа на агенция „Закрила на детето”, но сега друг проблем. Тези хора не се грижат адекватно за децата и след няколко месеца ги връщат в дома в много тежко състояние, често и с риск за живота”, обяснява д-р Ралчева.

От началото на годината настанените болни бебета в дома, известен повече като „Майка и дете” са 16. Само преди две години годишно там са били настанявани около 7.