Два екипа лекари са готови за Йордания

Бежанците в лагерите у нас са в добро състояние


- Ген. Тонев, обявихте, че ако има политическо решение, специалисти от ВМА могат да заминат за Йордания, за да се грижат за сирийските бежанци там. Знае ли се вече дали ще замине екипът?
- Ние имаме готовност още отпреди 6 месеца с два екипа, които евентуално могат да заминат във военни болници, които са разположени в Йордания. На експертно ниво са водени разговори и е напълно осъществимо, стига разбира се да има такова решение. В момента нашите усилия са по-скоро насочени за подготовка за бежанска вълна, евентуално, не дай си Боже, в България. Днес се завърнаха първите екипи, които изпратихме в двата бежански лагера у нас. Заедно с местните медицински служби и МВР ние участваме активно в насъщното осигуряване на бежанските лагери. 
- Каква ситуация са заварили в бежанските лагери? 
- Общо взето, е позитивна информацията. Няма нещо, което да ни тревожи. Бежанците са млади, интелигентни хора, знаещи езици и се отнасят с безкрайно уважение към България, към българските власти и лекари. Но тук има един такъв момент, че няма само бежанци от Сирия. Има и от Сомалия, Мали, също така и от Афганистан. Тяхното ниво е по-различно и се касае за друг тип хора. С тях мисля, че ще има по-големи трудности. Специално сирийците, които влизат в България, няма да създават проблеми. Освен ако бройката надвиши 5 хиляди души и това налага специални мерки за тяхното осигуряване. Както медицинско осигуряване, така и чисто логистично. Иначе ние поддържаме много добра връзка с МВнР. Имаме пълно съвпадение както на методите, така и на възможностите, които трябва да се използват, за да се поеме тази бежанска вълна.
- А какво е здравословното състояние на тези хора, които идват от Сирия?
- Като цяло освен изтощението, обезводняването, хипертоничните кризи и дребни наранявания - добро. Ние им оказваме помощта, която е необходима. Тук по-скоро въпросът е за една превенция на епидемии от инфекциозни заболявания, но засега нямаме данни нито между възрастните, нито между децата за такъв проблем. 
- Хората, които са оцелели от химическа атака, колко по-късно носят последиците от нея? 
- Обикновено при пострадалите от химическата атака и най-вече тези, които са свързани с бойните отровни вещества, нарушенията са вече не толкова свързани с общото отравяне, а с конкретни органи - най-вече белият дроб и бъбреците. 
- За колко време би могла да се организира една подобна мисия с екип от ВМА, в момента, в който бъде взето евентуално политическо решение?
- Тя е организирана. В същия момент, в който се каже, в рамките на 12 часа те заминават.