Стефан Данаилов: Българският творец издържа на всичко

Мисия Пловдив

11-09-2013, 09:14

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

С премиерата на "Възвишение" започна 17-то издание на "Сцена на кръстопът"

17-тото издание на "Сцена на кръстопът" е доказателство, че българският творец издържа на всичко. Знаете какво се случи с голямата сцена на нашия театър. Късмет е, че тази сграда - домът на културата "Борис Христов", заработи след активната намеса управата на Пловдив, за да видим тази вечер едно прекрасно представление "Възвишение", като се има предвид прекрасният роман на Милен Русков. Пожелавам на добър час на фестивала, който и тази година предлага интересна програма - с най-добрите заглавия от националната сцена. Спектакли, издържали проверката на публиката, каза арт директорът на "Сцената" проф. Стефан Данаилов.Той си пожела догодина - на 18-тото издание, фестивалът да се върне там, където му е мястото - на голямата сцена в Драматичния театър.

Препълненият салон аплодира молитвата на Ламбо. Сред публиката бе зам.-министърът на културата Васил Василев, директорите на много от българските театри, актьори, бизнесмени. Да съпреживеят премиерата на Иван Добчев под тепетата в салона бяха и актьорите от другото представление, с което режисьорът участва на "Сцената" - "Медея - майка ми".

Градът под тепетата отново е съсредоточие на режисьорски фантазии и актьорско въодушевление. Зрителите отново ще усетят енергиите на театралните послания и ще знаят, че огънят изпепелил сцената на театъра, не можа да изгори устрема и духа на театралите. Защото театърът носи оня дух, който се нуждае от общуване, от сълзата в окото на третия ред, от възторжените аплаузи - само тогава той живее тук и сега. Успех на фестивала, написа в писмо министърът на културата д-р Петър Стоянович по повод откриването на "Сцена на кръстопът".

След официалното откриване дойде ред и на трупата на Пловдивския драматичен театър. Актьорите Бойко Кръстанов, Красимир Василев, Асен Блатечки, Ивайло Христов, Петър Тосков, Венелин Методиев, Христо Пъдев, Станислав Ганчев, Троян Гогов, Стилиян Стоянов, Тихомир Кутев, Симеон Алексиев, Красимир Доков, Иво Танев, Анди Райчев, Русалина Чапликова, Елена Кабасакалова, Лазарина Коткова, Светлана Мановска, Радина Думанян, Екатерина Георгиева пренесоха зрителите в епохата на българското Възраждане. Публиката реагираше на всяка цветна реплика на героите. Преживя "револуцията", сътворена от Гичо, Асенчо и останалите от четата на Димитър Общи, на финала се "возвиси" в един спектакъл, който вдъхнови и вдигна на крак салона.

След края на премиерата актьорите от трупата на Драмата спазиха традицията и подариха часовник на Радина Думанян. Тя направи професионалния си дебют на пловдивска сцена, а от този сезон е и част от пловдивската трупа. Другият ебютант бе страхотният Красимир Василев.

След края на спектакъла актьорите стояха близо час пред входа на дома на културата, за да отделят внимание на всеки от гостите на премиерата, пожелал да се снима с тях.