Кирил и Методий са българи! Още един антимакедонски скандал тресе Брюксел

Политика

11-09-2013, 09:28

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Продължават българските провокации към Република Македония и македонската история и произход

 Това коментира македонското електронно издание Прес 24, цитирано от Агенция Фокус.

„След като миналата седмица българска дипломатка на работна група на Съвета на ЕС за Западни Балкани поиска негативен доклад на ЕК за Македония, а през последните месеци обикаля български нон-пейпър, в който се казва, че македонската нация е изкуствена, през изминалите дни в ЕК се провежда изложба, организирана от българският комисар Кристалина Георгиева, където този път цел е македонската история и азбука”, пише изданието.
„На все още актуалната изложба с надслов „Свети Кирил и Методий и българската азбука”, която се намира в официалната сграда на Комисията, и е посветена на 1150-а годишнина от Моравската мисия, светите солунски братя са представени като българи, а славянската азбука като извадка от старобългарския език. Въпреки че е еврокомисар по хуманитарната помощ и реакция при кризи, българката Георгиева подкрепила тази изложба направена от Института по литература при Българската академия на науките (БАН) и Националната библиотека „Свети Свети Кирил и Методий”. Преди шест месеца тя организираше представяне на балканските народни танци известни като „хоро”, където също така бяха представени всички страни, с изключение на Македония.
Георгиева като част от неформалното правителство на ЕС има право да действа по този начин, но зад тази провокаторска и отричаща изложба тя не трябвало да злоупотребява със своето място в Комисията и да подкрепи разпространяването на антимакедонската политика на официална София, особено със злоупотреба на сградата на ЕК в Брюксел”, коментира Прес 24. Според изданието, сред спорните моменти в изложбата се цитирал и „някой си гръцки професор Янис Караянопулос”, специалист по византийска история, според когото държавата на цар Самуил била изцяло обхваната от българи по род. 
„Така на един от плакатите пише, че Охрид е българска територия, представен като част от територията на цар Самуил, а също така и Битоля е част от българското царство”, изтъква изданието. От кабинета на еврокомисаря Георгиева са заявили, че тя не е организатор, а приела поканата на организаторите да бъде патрон на изложбата. Според тях организатор е Фондация Българска памет.
„Това е обичайна практика на комисарите и в това си качество те нямат отговорност за съдържанието на изложбата, нито влияят върху нея”, заявил Дейвид Шерок, говорител на Георгиева. 
„От своя страна, от екипа на еврокомисаря по многоезичие Андрула Василиу въобще не са искали да коментират по какъв начин защитниците на многоезичието са позволили изложба в Комисията, в която изцяло се изкривява истината за произхода и корените на славянския език, като един от най-старите в Европа. 
По отношение на официалната българска политика в Брюксел не спират с провокации и не е ясно как София очаква подписване на договор за добросъседство с Македония, след като само тази година имаше хиляди провокации, с директно нападане на македонската идентичност, нация и език”, пише Прес 24.