Да се подготвим за първия учебен ден с по-малко пари

Животът

11-09-2013, 10:03

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Предлагаме ви няколко практични и лесни за изпълнения съвета!

В навечерието на първия учебен ден тръгваме на пазар за учебници, помагала, спортни екипи, тетрадки, раници, скицници, боички... все неща, без които не може. Списъкът може да бъде безкраен, а разходите да надхвърлят заделения предварително за това бюджет.

Как можем да се подготвим за първия учебен ден с по-малко средства и без да се налага да се лишаваме, за да имаме на разположение нужните пари? Предлагаме ви няколко съвета, които ще ви помогнат да организирате покупките си и да се впишете в заделения бюджет.

Винаги е важно да имате списък преди да излезете на пазар. Този съвет важи и тук – не тръгвайте на лов за учебни принадлежности преди да сте подготвили подробен списък с необходимите неща. И задължително се придържайте към него.

Много важно правило на пазаруването е и да не купувате от първото възможно място, на което сте намерили необходимия продукт. Не пестете от свободното си време и се постарайте да проучите цените в различните магазини и да направите сравнение. Обърнете внимание на промоциите, намаленията и отстъпките, които можете да получите за комбинации между няколко продукта. Проучването ще ви отнеме време, но след това ще сте доволни, че сте намерили най-доброто и изгодното за вас и вашето дете. Когато трябва да купувате в по-големи количества, например тетрадки, моливи, боички и др., пазарувайте в магазините с цени на едро.

Учебниците и учебните помагала не са никак евтини и ще бъде добре дошло за вас и вашата касичка, ако ги намерите на по-ниски цени. Помислете за приятелите и познатите си, които имат по-големи деца, и ги попитайте дали разполагат със същите учебници. Друг спестовен вариант са борсите. Там не само можете да купите употребявани учебници, но и да продадете миналогодишните и да добавите допълнителни пари към бюджета. Ако се разровите из интернет, ще намерите местата, на които предлагат употребявани учебници, или дори можете да ги закупите онлайн.

Всеки учебник и тетрадка несъмнено се нуждае и от подвързия. За да спестите средства тук, можете да използвате миналогодишните подвързии, които са добре запазени и са с нужните размери. Друг икономичен вариант е сами да направите подвързии като използвате опаковъчна хартия. В книжарниците ще намерите голямо разнообразие от  хартия с детски елементи. Можете да използвате дори торбички от подаръци, които са с достатъчно голям размер и украса, която се харесва на вашето дете.

Неизменна част от откриването на учебната година са и цветя за класния учител. С наближаването на първия учебен ден цените на цветните букети се покачват. Макар и с малко, това несъмнено влияе на бюджета ви. На борсите за цветя и в оранжериите ще направите красив букет на приемлива цена. А можете да изневерите на традицията и тази година да подготвите нещо различно. Защо не малка книжка със стихове, например? Или заедно с детето си да направите интересни оригами?

И не забравяйте, че ще спестите неприятните изненади за вашия бюджет от непредвидени разходи, ако предварително заделяте малки суми за определени цели./ spesti.li