Скулптури от дърво и камък ваят в Ахтопол

Бургас Лайф

11-09-2013, 11:38

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Работите ще бъдат представени в обща изложба

Лятна академия – симпозиум, ще се проведе до 12 септември в творческата база на НХА в Ахтопол. Целта на проектът е да бъдат създадени произведения в областта на скулптура от дърво, камък и метал, съобщиха от местната администрация.

"Специфичното в работата на творците в настоящото издание е, че участващите ръководители на екипи са преподаватели в различни специалности, но имат афинитет към материал, форма и обем. Това създава предпоставка да се реализират произведения с по-различни творчески виждания и послания", обясниха от общината.

Скулптурните пластики ще бъдат изпълнени в рамките на симпозиума и експонирани пространството на творческата база на НХА, град Ахтопол. Това ще допринесе за естетизирането на града и ще спомогне за развитието на културния туризъм. В проекта участват -Доц. Ева Мьозенедер от Залцбург, Австрия – участник в редица международни изяви и собственик на графично студио, оборудвано за графичен печат. От 1990 доцент към Департамент „Графика“ към Университет  „Моцартеум“, Залцбург, Австрия;

Проф. Николай Драчев – Декан на Факултета за изящни изкуства и преподавател в специалност „Стенопис“, НХА;

Проф. Георги Георгиев – Декан на Факултета за приложни изкуства и преподавател в специалност „Дизайн на порцелан и стъкло“, НХА;

Проф. Светозар Бенчев – зам.-декан на Факултета за изящни изкуства и преподавател по рисуване в НХА;

Проф. Красимир Джидров – преподавател в специалност „Керамика“

Проф. Валентин Колев – преподавател по живопис и композиция в специалност „Живопис“, НХА;

Ас. Васил Колев – преподавател по графика в специалност „Графика“, НХА.

На 12 септември от 11 часа в Творческата база на НХА, Гръцко училище Ахтопол ще бъдат представени резултатите от работата на екипите и официално открита скулптурната експозиция. Участниците ще получат сертификати за участие.

Международната Лятна академия – Ахтопол 2013 се осъществява със съдействието на Община Царево и Кметство Ахтопол и с подкрепата на Societe Generale Експресбанк – основен партньор на Националната художествена академия.