Различни отново с "Различният поглед"

Стара Загора Лайф

11-09-2013, 13:42

Снимка:

Организаторите

Автор:

starazagora.utre.bg

Всичко от Автора

От 20 до 22 септември Фестивалът "Различният поглед" изпълва Аязмото с еко-инсталации, огнен театър, кино и музикални шедьоври

VI-тият Ежегоден младежки фестивал на изкуствата РАЗЛИЧНИЯТ ПОГЛЕД ще събере разностранни артисти от 20 до 22 септември 2013 г., в парк Аязмо и Летен театър, Стара Загора. Фестивалът с мото: „RE@кТИвно зелено" призовава към редукция на консумацията, творчество чрез рециклиране и „ре-активно" арт-отношение на младите към заобикалящата ни среда. Темата на фестивала се реализира в синхрон с текущия проект на Сдружението „Рециклираща Арт Творилница", реализиран благодарение на ЗАГОРКА ЗЕЛЕН ФОНД 2013, както и благодарение на инициативата „Младежка Арт Зона" по програма „Младежта в действие".
На откриването в петък вечерта на Летния театър, ще бъде представен грандиозен огнен спектакъл на Мим-формация ЖАР ТЕАТЪР, София, които тази година навършиха 20 години и специално за шестото издание на фестивала са подготвили сборен спектакъл от най-добрите свои постановки. В представлението ще се включат 20 огнени артисти, сред които доброволци от Европейска доброволческа служба, програма „Младежта в действие" и практиканти по програма „Леонардо да Винчи" на ЕК.
На следващия ден, 21.09., събота, от 10:30 ч., фестивалната зона започва от фонтан „Жабките" нагоре към Летен театър, с еко-арт инсталации и интерактивни ателиета на артисти от цяла България, множество работилнички по занаяти и рециклиране, НПО платформа, демонстрации и игри, разположени на паркинга под театъра, продължава нагоре с въжена градина и свършва на спортните площадки до „Зала на смеха", където през деня по време на целия уикенд ще се провеждат състезания и демонстрации по хек, спортна стрелба с лък, уъркшоп по жонглиране и слеклайн, графити върху рециклирани материали (варели, прозорци, фазер) и DJ платформа, водена от Емануел Христов.

В неделя следобяд, с изрисуваните в събота варели, ще бъде проведен уъркшоп "Drum Circle" по ударни инструменти.
Програмата на 21.09. включва и уъкшопи в Летния театър, където от 18:00 ч. започва джаз-ателието на Веселин Веселинов-Еко с млади джазмени от Стара Загора и страната. С падането на мрака, на екран на сцената на Летния театър, старозагорци ще видят селекция късометражни филми, любезно предоставени от Чешки филмов център, Прага чрез Чешки център, София. Вечерта ще завърши с музиката на алтернативната рок-банда Паникан Уайаскър, която е една от забележителните ъндърграунд групи на България в последните 10 години. По време на техните изпълнения ще има визуални включвания на допълнителни екрани в театър, където ще бъде представен български видео-арт от млади видео творци. На 22.09., неделя, фестивалът ще продължи с изложение на арт-творби от ателиетата, уъркшопове по комикси, аналогов диапозитив и ленти, изложба и дефиле на костюми от рециклирани материали, Представяния на Водна Кула Арт Фест на път 2013 и др. Вечерта ще продължи с още визуални инсталации и изпълненията на световния шампион по бийтбокс Скилър и неговия колега, вокалния импровизатор Павел Терзийски с проекта им VoxBox. След залез слънце ще бъдат прожектирани диапозитиви и ще бъде представена селекцията наградени филми от Международния фестивал на анимационните филми, Варна, 11 – 16 септември 2013 г. Част от организаторите на фестивала ще пристигнат същия ден за да направят отворен младежки уъркшоп за заснемане на стоп-моушън филмче с хора. Етно-група номер 1 в България – „БУЛГАРА" - ще закрият фестивала със своите неземни музикални творения и импровизации на базата на българския фолклор.
Ежегодният младежки фестивал на изкуствата е безплатен за публиката и се осъществява благодарение на доброволното включване на голям кръг хора и НПО организации, както и с подкрепата на редица партньори и институции, сред които Община Стара Загора и  др. В подготовката на фестивала активно се включва и полският доброволец на Сдружение „Различният поглед" по проект „Заедно в изкуството 2" на Европейска доброволческа служба, програма „Младежта в действие". Матеуш Штайнке прави печатния дизайн за фестивала, партнирайки си с креативната група организатори от Сдружението.