Как да растем в кариерата, без да се превърнем в "работен кон"

Животът

11-09-2013, 14:55

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Работохолизмът не винаги дава положителни резултати

В стремежа си за постигане на успешна кариера много хора се превръщат в работохолици, които прекарват по-голямата част от времето си на работното място. Но колкото и да е парадоксално, този метод не винаги дава положителни резултати.

Основният проблем на работохолиците се състои в това, че те се натоварват с твърде много задължения, в това число и чужди. Техните колеги и ръководството свикват, че те ще се справят с всичко и съответно им възлагат още няколко спешни работи.

Работохоликът често се отказва от личните си планове, за да угоди на началника си. Той смята, че така повишава рейтинга си в очите на боса. Добрият ръководител вероятно ще оцени подобно усърдие и ще способства за служебното изкачване на своя служител. Но повечето ръководители просто ще се зарадват, че в техния колектив се е появил "работен кон" и ще започнат да го натоварват с все повече и повече задължения. И в най-добрия случай работохоликът ще бъде възнаграден с някаква премия. Но това няма да го придвижи нагоре, тъй като не е изгодно за началника. Ако той стане шеф, кой ще върши цялата тази работа?

Как да се държим, за да ни възприемат като ценен сътрудник и да не ни експлоатират?

Ето няколко правила, които могат да ви помогнат, ако се намирате в подобна ситуация.

1. Посвещавайте работното си време само на служебните си задължения, а извън работа се абстрахирайте от тях. Този съвет може да ви се стори банален, но много хора го пренебрегват. Почти никой не смята за подсъдно общуването с приятели по интернет или пиенето на кафе с някой от колегите през работно време. Ако се занимавате само с преките си задължение, скоро ще забележите, че няма нужда да оставате в извънработно време. Вие сте си свършили работата!

2. Отнасяйте се внимателно към спешните ситуации. Ако те възникват рядко (веднъж на няколко месеца) струва си да поработите извънредно. По този начин вие ще убедите началника си, че умеете да работите в екип. Но ако "пожарът" е основният стил на работа на вашия шеф и той иска да сте на негово разположение по всяко време от денонощието, послушанието няма да ви донесе очаквания резултат. В подобна ситуация вие трябва или да напуснете работа, или да обясните на началника си, че не сте готови да жертвате цялото си лично време за едното "благодаря".

3. Изградете си собствено виждане за това как трябва да стане вашето служебно издигане в компанията. Поставете си ориентировъчни срокове за прехода от една длъжност на друга. Известно време преди набелязания срок обсъдете стремежите си с началството. Това ще ви помогне да икономисате времето си: ако шефът ви каже, че нямате шансове да заемете новата длъжност, вие ще можете да си търсите ново място за работа, съответно с по-големи перспективи.

Ако все пак ви се наложи да напуснете, не забравяйте на новата работа да обсъдите своето кариерно развитие – дори преди да сте подписали договор!/ tia.bg