Откриха официално първата „Синя стая“ в Бургас

Мисия Бургас

11-09-2013, 15:14

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Помещението се намира в Център за обществена подкрепа на ул. "Дрин" № 9

„Всички нуждаещи се деца на територията на  Бургас ще могат да ползват това специализирано помещение. Тук те ще бъдат посрещани от компетентни специалисти. Това ще допринесе за съхранението на психологическото и емоционалното равновесие на всяко дете, станало жертва или свидетел на насилие“.

Това заяви кметът Димитър Николов при официалното откриване на първата синя стая в Бургас. Помещението се намира в Център за обществена подкрепа на ул. "Дрин" № 9.

„Аз лично пожелавам на специалистите да имат по-малко работа, а всички, които се нуждаят от подкрепа, да я намерят тук“, каза още кметът Николов.

 

Разкриването на „Синя стая“ се реализира съгласно сключено Споразумение за сътрудничество между Община Бургас и Институт по социални дейности и практики /ИСДП/, с финансовата подкрепа на Фондация ОУК, Швейцария, по проект „Чуй детето”. Доставката и монтажът на необходимата специализирана техника е на стойност 7 000 лв. Инвестираните средствата за цялостен ремонт и оборудване на помещенията са на обща стойност 19 800 лв. и са от Бюджета на ЦОП.

Благодаря на Общината за подкрепата и ентусиазма с които посреща всяка наша идея. Нека се знае, че тези помещения бяха складови и доскоро не се използваха“, обясни управителката на центъра Мария Атанасова. Тя допълни, че от днес  в експлоатация се въвеждат и две допълнителни помещения за работа с деца - творческа работилница и музикална стая. Децата ще ползват и две чисто нови площадки за игра, изградени в двора на сградата.

"Синята стая" е оборудвана със специализирана аудио и видео техника. Състои от две отделни помещения, като едната стая предоставя спокойна и приветлива атмосфера за детето, а в другата е разположено специализираното оборудване за провеждане на разпит и създаване на видео и аудио запис. Събраните данни при разпита се записват чрез камери в „синята стая” и записващ компютър в помещение зад така нареченото венецианско огледало, и се използват в досъдебното и съдебното производство.

Център за обществена подкрепа предоставя социални услуги за деца и семейства в риск. Изграждането на "Синя стая" е в резултат на взаимните усилия за създаване на по-добри условия за участие на децата в правни процедури и необходимостта от развитието на услуги за деца - жертва на насилие, участващи в съдебни и досъдебни производства. Създаването на среда, в която детето да се чувства сигурно и защитено, цели да намали стреса и последващите психически травми.

На събитието присъстваха още Костантин Луков – председател на Общински съвет Бургас, Мая Казанджиева – директор на дирекция “Здравеопазване и социални дейности”, както и представители на всички заинтересовани страни.