Смениха правилата на конкурс за шеф в полза на бивш кмет на БСП

Общество

11-09-2013, 16:48

Автор:

bulgariautre

Всичко от Автора

Бившият кмет на Община Любимец и бивш областен лидер на БСП Янко Кючуков е допуснат до конкурса за шеф на областната дирекция на Агенцията по безопасност на храните

Той е един от четиримата, които ще се явят на изпита в София този четвъртък, като останалите кандидати са от системата на БАБХ - Марияна Шумова, сега временен шеф на областната служба, д-р Владимир Хърсев - бивш началник на ветеринарната служба и д-р Динко Наков, който е от отдела по храните.

Конкурсът ще бъде в два кръга – писмен изпит и събеседване. До интервюто се допуска всеки, изкарал оценка над 4 на писмения тест. Той пък цели да провери знанията на кандидатите относно нормативната база, по която работи структурата. От изискванията за конкурса обаче прави впечатление леко променения критерий, който хора, явявали се на подобни конкурси, описаха като „занижени“. Така например в точката за минималните изисквания за заемане на длъжността, в графата „професионална област“, вместо обичайното „ветеринарна медицина, хуманна медицина и агроном“ са добавени и „зооинженерство и инженер технолог“. Последното е специалността на Кючуков. Почти във всички конкурси за работа се изисква трудов стаж по специалността. В точка 2.4 се иска само 4 години професионален опит. Както вече бе посочено, кандидатът не е работил в системата на БАБХ. Изискваният минимален ранг за заемане на длъжността пък е ІІІ-ти младши. Досега изискванията за директорски пост винаги са били кандидатът да има стаж като началник-отдел в службата и ранг минимум V-ти старши.

Извън чисто технологичната част, участието на Кючуков в подобен конкурс доскоро се считаше за невъзможно. Бившият кмет на Любимец бе разследван от прокуратурата за неправомерно разпореждане с общински имоти в периода 2008-2010 година, без санкцията на Общинския съвет. Именно това спря назначаването му на шефския пост след дисциплинарното уволнение на директора д-р Христо Вълчанов на 17 юли тази година. Разследването обаче може и да е завършило. Янко Кючуков кметува два пълни мандата в Любимец и сдаде общината след изборите през 2011 година. Случайно или не, от любимешкото село Белица е и сегашният министър на земеделието Димитър Греков.