Вече сме последният втори

Спорт

11-09-2013, 16:55

Автор:

Георги Саулов

Всичко от Автора

6-те точки в оставащите два мача са задължителни

След трудната победа над Малта с 2:1 България запази второто си място в група "В" на квалификациите за световното първенство по футбол в Бразилия догодина. Въпреки това след вчерашните мачове България заема последното 9-о място в класирането между вторите отбори със 7 точки, което не й дава право на участие на бараж. Причината е, че резултатът с Малта не се взема предвид. При формирането му се изваждат резултатите от мачовете с последните отбори в групите.

Преди вчерашният кръг България заемаше предпоследното място преди Норвегия от група "Е", която имаше 5 точки. Но норвежците загубиха от Швейцария с 0:2, а Исландия победи Албания с 2:1 и излезе на второ място в групата. В класирането между вторите отбори тя събра 13 точки. От актива й се изваждат само 3 точки, тъй като тя има загуба от последния в групата Кипър.

Преди изиграването на последните два мача през октомври класирането между вторите отбори има следният вид:
1. Гърция            7 м.    16 т.
2. Франция         7         14
3. Исландия        7         13
4. Украйна          7         13
5. Португалия     6         11
6. Швеция          6         11
7. Хърватия        6         11
8. Унгария          6         11
9. България        6          7

Трябва да подчертаем, че това класиране е много условно. То показва моментното състояние, но подлежи на съществени промени, тъй като много фактори влияят върху неговото формиране.

Първо в голяма част от групите не е известно кой ще бъде вторият отбор в крайното класиране. Засега почти сигурни за баражите са Хърватия, Швеция, Португалия или Русия, Гърция или Босна и Херцеговина, Франция. Но в група "D" шансове за бараж имат три отбора, в група "Е" - 4, в група "Н" - също 4.

Второ в някои групи няма изявен аутсайдер и не е известно кой ще бъде последният отбор, мачовете с който няма да се вземат под внимание. В група "А" 3 отбора могат да са последни, в група "F" - също три.

Едно е сигурно - за да имаме шансове да играем бараж не е достатъчно да завършим втори в групата, трябват ни задължително две победи в оставащите два мача. Още след изиграването на срещите от нашата група през миналата есен стана ясно, че вторият е доста вероятно да заеме последното 9-то място. Многото равни мачове практически обезкървиха отборите на България, Дания и Чехия. Теоретичният максимум, който можем да постигнем е 13 точки, а Дания - 12. От тази гледна точка по-добри изглеждат шансовете на Армения, които могат да съберат 15, защото имат загуба у дома от аутсайдера Малта. Но, разбира се, и те трябва да спечелят последните си два мача срещу България като домакин и класиралата се вече за финалите Италия като гост.