"Ботев", "Левски" и ЦСКА играят за Ангел и Павел от Катуница

Животът

11-09-2013, 17:22

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Взимат имотите на Рашкови заради дългове?

Катуница се приготвя да отбележи втората годишнина от смъртта на 19-годишния Ангел и 17-годишния Павел.

На 23 септември 2011 г. в селото бус, в който имаше близки на  Кирил Рашков, по-известен като Цар Киро, прегази 19-годишния Ангел Петров. Приятелят му Павел почина ден по-късно в болницата, след като се включи в масовите протести. Конфликтът в Катуница доведе до етническо напрежение в цялата страна.

Тази година на 22-ри септември в 10:00 часа  в селото ще има панихида. След това официални лица от БФС и големите футболни отбори - ЦСКА, Левски, пловдивският Ботев Пд и други – ще се включат в мач в памет на двете момчета. На полувремето пък ще има демонстрация на карате техники. За целта са поканени 10 деца от клуб „Тракия”, където е тренирал Ангел.

На 23-ти и 24-ти ще има възпоменателни мълчаливи шествия със запалени свещи от центъра на Катуница до ул. „Стадиона”, където се намира паметника на двете момчета. Монументът, който представлява паметна плоча с чешма, е издигнат преди година.

Междувременно в селото не искат и да чуят за Рашкови. За последните 22 години само на името на Цар Киро са натрупани дългове от данъци и такси за близо 28 000 лв. Това заяви за Plovdivutre.bg кметът на Катуница - Красимир Юруков. По думите му юристите на община Садово в момента разглеждат въпроса за евентуално изземане на имотите на ромската фамилия като компенсация за борча. Тази стъпка тепърва ще бъда обсъдена и с адвокатите на ромската фамилия.

Юруков бе категоричен, че Рашкови са нежелани от местните. След трагедията и бунта срещу тях преди близо 2 години кметът препоръчал на ромите със синя кръв да не се връщат в селото. Надявам се те да постъпят морално и да послушат моя съвет, изтъкна той. Юруков изтъкна, че завръщането ще бъде затруднено не само от нагласите на местните жители, но от институциите. След разследването срещу Рашкови от РДНСК са издали заповеди за събаряне на палатите им в Катуница. В следствие 5 техни къщи са бутнати. Само една е останала цяла – тази на дъщерята на „цар” Киро – Събка. Това обаче няма голямо значените, защото достъпът до терените е абсолютно забранен, изтъкна Юруков.