Свекървата – добра майка или зла мащеха

Животът

11-09-2013, 18:37

Снимка:

Интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Чували сме не един виц за отношенията снаха-свекърва. Дори да не сте все още омъжени, вероятно вече сте си изградили мнение и определени отношения с майката на вашия избраник.

Отношенията снаха-свекърва винаги са били много специални и коренно противоположни в различните ситуации. Това са двете най-скъпи жени за един мъж – майка му и тази, която е избрал за своя партньорка и с която иска да гради бъдещето си. Те го обичат по различен начин, но най-често той е най-важният мъж в живота им.

Едната, майката, му е дала живот и го изградила като личност. За добро или зло, синът почти винаги е проекция на майка си и тя си го обича такъв, какъвто е – с всичките му недостатъци и качества.

Другата, приятелката, съпругата, годеницата, се влюбва в него, обича го, но винаги има нещо, което иска да промени в него и да си го моделира по свой начин. В зависимост от характера и любовта на мъжа, той, малко или много, се променя не само като човек, но и начина си на живот.

Тук е моментът, в който настъпват причините, поради които са възможни сблъсъците между снахата и свекървата, писа преди време rozali.com. Възрастната жена трудно приема, че в ежедневието на сина й се появява жена, която е най-важната за него и той се променя с времето заради нея. Обикновено това е форма на родителски егоизъм, който майката прикрива под загриженост и непрестанни фасони по повод недостатъците на снаха си и липсата на внимание към нея. Тези случаи, разбира се, не са всички и не можем да кажем, че отношенията между двете жени винаги се движат под една формула.

Най-честите форми на проблемите в триото „мъж, жена, свекърва“ са следните:

Свекървата срещу снахата. Майката на мъжа от самото начало решава, че избраницата на сина й има много кусури. Рядко харесва кулинарните й способности, не се съгласява с методите на възпитание на децата, ако има такива, винаги смята, че младата жена може да постигне още във всяко едно отношение. В зависимост от характера на свекървата, тя може да показва недоволството си само пред сина си или открито и пред снаха си. И в двата случая се всява напрежение не само в нейните отношения с младите, но и между влюбената двойка.

Позицията на мъжа: той трябва да покаже на майка си, че тя вече няма право да се меси в живота ви и задължително трябва да ви защити, за да спаси достойнството ви. В противен случай, след години, това може да рефлектира върху вашето поведение, защото сте се чувствали пренебрегнати.

Снахата срещу свекървата. Това не е никак рядко срещан случай. Някои жени са предубедени, че майките на половинките им са „злобни егоистки“, които пазят синчето си. Редовно мърморят на мъжа си, че майка му е дразнеща, меси се прекалено и истеризират, когато трябва да се ходи на гости.

Дори да имате право, трябва да запазите добрия тон и никога да не говорите против майката на половинката си. Просто споделете какво ви притеснява и обсъдете как да промените ситуацията.

Позицията на мъжа: той задължително трябва да се опита да разбере защо вие не питаете много добри чувства към майка му. В никакъв случай не трябва да ви обвинява, че си измисляте и бясно да защитава майка си. По-скоро трябва да поговори с нея неутрално и да намекне какво тя трябва да се промени, за да се възстанови семейната хармония.

Снаха и свекърва приятелки. Това не е проблемен случай, но става такъв, когато двете за всичко се съюзяват срещу младия мъж. Обсъждат недостатъците му, винаги се защитават, никога не си противоречат. Това е много симпатичен вариант на отношенията им, стига да не дразни прекалено мъжката част от триото. В някои случаи може да бъде бомба със закъснител, защото двете жени свикват да се защитават и не изказват реалното си мнение. Понякога пък започват да си влияят една на друга и да си споделят неща, които е добре да бъдат премълчани. Това дразни мъжа и той се отдръпва и от двете, защото се чувства притиснат.

Позицията на мъжа: той трябва да поговори с всяка една по отделно и да ни обясни какво го засяга в поведението ви. Особено е важно да обясни на половинката си, че не иска майка му да е в течение с всичко, което се случва около личния му живот.

Не е задължително вашите отношения с майката на половинката ви да бъдат подчинени на някои от горните примери. Обикновено те са строго индивидуални и включват куп плюсове и минуси, които правят живота ни разнообразен.

Най-важното, което трябва да запомните е, че не трябва да сте предубедени към вашата настояща или бъдеща свекърва. В нейно лице може да се крие един истински приятел или дори вашата втората майка. Най-добре е да подходим положително и с усмивка. За майката не любимия ви е най-важно той да е щастлив с вас. Покажете й, че сте най-добрата жена, която може да има сина й и, рано или късно, тя ще свикне с вас и ще ви приеме като своя дъщеря.

Ако все пак всичките ви опити за добра комуникация с нея не проработят и винаги има напрежение помежду ви, то тогава се оттеглете и бъдете просто учтива. Няма смисъл от излишни в семейството, когато хармонията между вас и любимия ви съществува.

Най-убедителното, което може да се каже за отношенията снаха-свекърва е, че те са непредвидими. Никога не може да се предположи дали двете жени ще се харесат или едва ще се гледат. И за да завършим ще ви споделя една сенетенция, на която случайно се натъкнах: „Когато една жена е снаха, свекървата винаги е лоша. Когато тя стане свекърва, снахата винаги е лошата“.

Затова, момичета, научете се да обичате свекървите си и да сте толерантни, защото все пак те са по-възрастни и са отгледали с любов вашия любим. Това след време вие ще очаквате от вашите снахи. Животът е един кръговрат и не знаем дали това, за което до скоро сме упреквали хората, след време, когато обстоятелствата се променят, няма да бъде наше качество.

И още нещо – един мъж винаги може да смени жена си, но майката – никога!