Масова емиграция и тежка социална есен за българите

Животът

11-09-2013, 23:38

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Тежка социална есен и масова емиграция на българи зад граница, ако не се вземат мерки за повишаването на доходите - това прогнозира в интервю за Дарик президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той оцени като прекалено недостатъчни социалните мерки на кабинета "Орешарски" и предупреди, че ако не се реши проблем номер 1 - ниските доходи в България, хората сами ще излязат на масови протести, предаде lev.bg.

Пламен Димитров коментира нуждата от ръст на минималната работна заплата с думите: "Ако тази есен това не бъде във фокуса на вниманието на всички политици, на бюджета за следващата година, на данъчната политиката и работодателите във фирмите и предприятията - комбинацията нестабилна политическа ситуация, влошаваща се икономическа картина и отварянето на пазара на труда на Европа, нещо което забравяме, очевидно отвсякъде като го погледне, става проблем номер 1. Защото ако няма в действие икономически доходи и увеличението на минимална заплата във фирмите, предприятията и в държавния сектор, българинът ще гласува по един-единствен начин. Няма да ходи само по улиците на София или да контрапротестира някъде си, а просто ще върви там, където може да си намери работа. Защото в България хем няма работа, хем като си намериш, или не си плащаш заплатата, или ти плащат смешни пари".

Димитров обърна внимание и на следния факт: "200 хиляди българи или 196 хиляди, за да бъдем точни, получават минимална заплата в момента официално. С увеличението на 340 лева ще получат директен бонус най-бедните български работници, една наистина директна инжекция. И това, забележете, 2,5 милиона е горе-долу разликата, на месец на бизнеса би струвало. На годишна база това са около 30 милиона". По думите му несериозно е да се твърди, че увеличението на минималната заплата щяло да доведе фирмите до несъстоятелност и масови съкращения".

"Наистина прогнозирам много тежка есен. Наред с индустриалните конфликти, които започнаха вече да набират скорост - въгледобива, енергетиката, пощите, оръжейния комплекс, железниците, образованието, което не си е довършило реформата с делегираните бюджети, здравеопазването - много огнища на напрежение в индустриалния сектор ще бъдат добавени към невъзможността на социални групи да изкарат зимата. Ние не ги вадим като в армията по команда - когато хората усещат, че има напрежение и не им се решават въпросите дълго време, са готови сами, организират се и започват да протестират", подчерта още Пламен Димитров.