Рекорден ръст на ученици в Бургас

Мисия Бургас

12-09-2013, 06:22

Снимка:

община Бургас

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по-голям ръст се очаква догодина

Рекорден ръст на първолаците тази година отчитат от община Бургас. Над 200 деца повече в сравнение с 2012 г. ще прекрачат за първи път прага на началното училище. "Още преди да приключи първият етап от електронното записване на децата, видяхме, че броят им е по-голям от миналата година и затова се наложи да открием нови паралелки в няколко от училищата", каза зам.-кметът по образованието в Община Бургас Йорданка Ананиева, предаде в. "Монитор".

Три от новите паралелки ще бъдат в централни училища – "Васил Априлов", "П.Р. Славейков" и "Княз Борис", а също и в Начално базово училище, което се намира в жк „Славейков” и „Елин Пелин” – в най-големия жилищен комплекс „Меден рудник”. Единствено в ОУ „Св. Климент Охридски” в жк „Изгрев” остават без допълнителна паралелка въпреки завишения интерес. „Материалната база не позволява това заради целодневна подготовка на учениците от 1-ви до 4-ти клас”, обясни Ананиева.

Свободни места все още има в други от училищата. Така че родителите, които не са подали досега заявление за прием на децата си в първи клас,  могат да го направят на място в самото училище, допълни Ананиева.

През миналата учебна 2012/2013 година общият брой на първолаците в община Бургас е бил 1887 - с 19 по-малко от предходната. За 2013/2014 обаче те ще бъдат над 2000, а още по-голям ръст се очаква догодина, сочат фактите. Колко точно ще бъдат заявените места за първокласници за следващата година, ще стане ясно в края на предстоящата учебна година, когато започне реалното записване, тъй като не всички деца ходят на детска градина. Въпреки задължителната предучилищна подготовка някои от родителите предпочитат да се занимават с детето вкъщи.

Нова детска градина ще отвори врати в навечерието на учебната година в жк „Меден рудник”. Текат последни довършителни работи. Прави се реконструкция на ЦДГ и в централна градска част, за да се съберат децата, желаещи да посещават детско заведение и в тази част на града. Според Ананиева тенденцията в Бургас броят на децата да се увеличава, е трайна. „Не случайно строим непрекъснато детски градини и независимо от това пак срещаме трудности в настаняването на децата”, коментира още заместник-кметицата.