Германия ухажва наши юпита с 5000 евро

Парите

12-09-2013, 06:32

Снимка:

Burgasutre, архив

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Фирмите дават ваучери за курс по немски и пренасяне на багажа

Опашки от млади безработни специалисти се извиха в Бургас. Хората търпеливо чакаха ред с надеждата да се уредят с работа в Германия. Организатор на интервютата е Агенцията по заетостта като член на мрежата за трудова мобилност EURES. Тя дава шанс на млади и образовани българи да намерят добре платена служба, предаде в. "Стандарт".

За току-що завършил IT специалист, който ще работи в малка компания, Германия дава стартова заплата 1800 евро. Парите могат да стигнат и до 4000-5000 евро за старши експерт в голяма компания. Според Андреас Бюкер, трудов посредник от Централата за чуждестранно и специализирано посредничество към Федералната агенция по заетостта на ФР Германия, кандидатите от България имат добра езикова подготовка. По думите му 25% от всички мераклии ще бъдат наети. Кандидатите имат възможност да се възползват от финансова подкрепа по програмата "Работата на моя живот".

За първа година българските младежи до 35 години, както техните връстници от ЕС имат право на финансово подпомагане в самата държава. Програмата предвижда младите специалисти да получат финансиране на езиков курс по немски език в България, ваучери за подпомагане пътуването за явяване на интервю, както и ваучери за подпомагане пренасянето на покъщнина при започване на работа. Освен компютърни специалисти Германия предлага работа в сферата на хотелиерството и ресторантьорството. Търсят се готвачи и келнери. Стартова заплата за рецепционист пък е от 1200 до 1800 евро.

Швейцария отваря завод, търси 100 работници

Швейцарска компания отваря завод в Монтана наесен. Фирмата е специализирана в производството на брикети за отопление, съобщиха от Менпауър. Швейцарците ще дадат хляб на 100 български работници. Друга възможност за създаване на работни места е проектът "Южен поток". Той ще открие 6000 нови работни места в България. Проектът по изграждането е вероятно да наеме 2500 човека, а останалите ще са заети в сектора на услугите и доставките, съобщи Надя Василева, експерт от Менпауър. Според изследване на фирмата посредник на трудовия пазар в последните четири месеца на годината офертите за работа намаляват. От 750 работодатели, участващи в проучването, 17% заявяват, че възнамеряват да наемат работници в периода октомври-декември, докато 13% планират да намалят своя персонал. Свободни места има в производството, финансите и застраховането, бизнесуслугите.