Летище "Пловдив" съкращава полети

Мисия Пловдив

12-09-2013, 15:20

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Райънеър спира третия си седмичен полет до Лондон, от 3 ноември спират и двата полета до Франкфурт

През следващата седмица новият шеф на Летище Пловдив Иван Карнабитов ще поиска от община Пловдив да остане във Фонда за развитие на летището. Той ще разговаря с представители на общината по този въпрос още през следващата седмица.

Пловдив бе основен донор в структурата, създадена да привлече на летището най-голямата нискотарифна компания Райънеър. От 31 октомври компанията спира третия си седмичен полет от Пловдив до Лондон, а от 3 ноември спират и двата полета до Франкфурт. От една стната Райънеър се съобразява с по-слабия зимен сезон, но основната причина е, че не получава договорените суми от Фонда.

Обслужването на нискотарифни компании е единственият реален шанс за развитие на летище като пловдивското, смята Карнабитов. Той се надява да убеди пловдивските общинари, че вложението във фонда е оправдано и смята, че негативните резултати досега се дължат на лоша комуникация.

Освен това Карнабитов ще води разговори в Министерството на транспорта Летище Пловдив да получи допълнително намаление на летищните такси. Сега те са с 50 на сто по-ниски от тези на останалите летища в страната. Сходни по обеми и трафик аеропортове в Централна и Източна Европа обаче поддържат в пъти по-малки летищни такси и това ги прави привлекателни за нискотафиртине превозвачи, аргументира се Карнабитов./ Радио Пловдив