Уникален надпис на над 8000 години пази Ситово (СНИМКА)

Животът

12-09-2013, 16:08

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Издялан е от оцелели след потопа, предизвикан от вулкана Санторини

Уникален природен феномен пази село Ситово, община "Родопи". Надпис на над 8000 години и се е съхранил до наши дни. Той се намира на гладка скала и е с размери 240 на 30 сантиметра.  Цялата скала се крепи на 5 камъка – единият е с образ на Богинята майка от Неолита, а друг камък прилича на пясъчен часовник. Надписът е направен на такова място, където няма ерозия и затова е запезен до днес, разказва кметският наместник на Ситово Димитър Насков.

Предполага се, че е издялан от хората, които са оцелели след потопа, предизвикан от вулкана Санторини през 628 година преди Христа. Тези скални цивилизации, които са живели на високите места в планините, са оцелели и може би те са оставили послание за поколенията. Говори се, че надписът е открит 1928 години от родопски кравари. Единият от преводите му гласи:

"Душата сътворена между Сатурн и Земята, трябва да се завърне обратно към светлината на своята звезда, както е наредил Хронос и Хавес – създателят на всичко живо".

Има и нов разчет на надписа от войни на Тангра.

"Той е отишъл на небето, оплакан от синовете си, тук на Земята."

Проф. Чиликов го разчита като: "Нека всемирният Бог затвори това зло и никога повече не го отприщва."

Надписът е записан като археологически паметник в държавен вестник. Кметът на "Родопи" Пламен Спасов и заместник-кметът Таня Бочукова са  на мнение, че обектът трябва да се развива като туристическа дестинация.

За мен това е послание от хората, за поколенията и след като си изпълни предназначението, ще падне скалата, която го крепи, коментира кметският наместник в Ситово.

Със собствени средства жителите на Ситово са подменили табелата, която води до "ситовския надпис". Тя е изработена от Иван Куманов. Направили са и ремонт на стълбите към скалите.  Сега има нужда от поставянето на парапет, защото терена е стръмен. Желанието на хората е туристическата забележителност да бъде пригодена за посещение и от хора с увреждания и се надяват да спечелят проект, който да финансира начинанието.