Дни на Полша у нас

Стара Загора Лайф

12-09-2013, 16:56

Снимка:

Община Стара Загора

Автор:

starazagora.utre.bg

Всичко от Автора

Дни на Полша в Стара Загора предложи днес посланикът на републиката Лешек Хенсел на среща с кмета Живко Тодоров

Стара Загора ще има Дни на Полша, в които ще се показват най-новите полски филми, художествени изложби и възможностите за икономическо сътрудничество. За сътрудничеството на града с побратимения Радом, като шанс да се използват по-добре средствата от Европейския съюз, разговаряха при първата си среща днес кметът на Стара Загора Живко Тодоров и посланикът на Република Полша у нас Н.Пр.д-р Лешек Хенсел. Освен средствата, отпускани от ЕС за регионални проекти, има средства, предназначени за билатерални партньорства, както и за сътрудничества между повече държави, уточни дипломатът. Той бе впечатлен от привлечените от общината по европейски програми над 180 млн.лв и проектите, по които се работи в сферата на екологията, инфраструктурата, транспорта, културата, енергийната ефективност и социалните услуги.
Посланик Хенсел благодари на кмета Тодоров, че полската общност в Стара Загора е забелязана и като активен член на Клуба на етносите е ангажирана в различни събития. Познавам България от 50 години, благодарение на баща си, който е археолог, сподели полският посланик. „Идвал съм тук като дете, като турист, а сега и професионално съм свързан със страната. Предстои размяна на официални писма и покани за организация на Дни на Полша в Стара Загора, които могат да се проведат още през ноември, когато републиката отбелязва своя Празник на независимостта.
Полският дипломат откри във фоайето на Община Стара Загора документалната фотоизложба „Помня. Катин 1940", която се организира от Полското посолство в България, Младежки център на развитие - Взаимопомощ и Община Стара Загора. Изложбата съдържа писма и семейни снимки на жертвите. Представя кратка история на събитията, довели до престъплението в Катин и  може да бъде видяна в града ни до 25 септември, след което ще отпътува за Велико Търново.
„Стара Загора е един от градовете, които също е дал много жертви в исторически събития. Затова нашият град се отнася с особена съпричастност към драмата в Катин, където са убити най-добрите ваши военни стратези и интелигенти, както и към трагично загиналите военни и държавници само преди няколко години край това място“, заяви зам.-кметът Иванка Сотирова, която изрази дълбока почит и признателност пред жертвите и призова да не се забравят събитията от историята. Посланик Лешек Хенсел подчерта, че изложбата е „в памет на тези, които загинаха и тези, които се бориха, за да не се забравя за това“. Сред жертвите на Катин е и поручик Андон Жешотарски, роден през 1896 г.,чиято майка Желка Тонева е от Стара Загора. Полският дипломат изрази надежда, че могат да издирят нейни живи родственици.