Съкращават 117 служители от Пристанище-Бургас

Новините

13-09-2013, 06:21

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

ГЕРБ скочи срещу уволненията в Пристанището

Една част от тези хора ще имат възможност да започнат нова работа, след като бъдат включени в проект

117 служители от Пристанище-Бургас ще останат без работа до края на тази година. Съкращенията в БМФ „Порт Бургас” се налагат заради рязък спад в работата и тежкото финансово състояние на предприятието. Това съобщи Видка Вълчева, зам.-председател на Търговско-индустриалната камара в черноморския град

Информацията беше потвърдена и от синдикалните лидери на КНСБ и КТ „Подкрепа”, които уточниха, че съкращенията ще бъдат извършени на два етапа. В близките дни от работа ще бъдат освободени 80 души, а в следващите няколко месеца това ще се случи и с останалите им колеги.

Една част от тези хора ще имат възможност да започнат нова работа, след като бъдат включени в проект „Морските пристанища с принос в осигуряването на социално отговорна и устойчива заетост.”, който цели да помага на съкратени служители, попадащи в рисковите групи между 50 и 55 г., бременни жени и майки с малки деца.

По проекта Търговско индустриалната камара в Бургас работи с партньори от Испания - Федерацията на работодателите в област Астурия, и Германия - Обучителния институт, осигуряващ заетост в Шверин. 

„Все още не е ясно колко от служителите, които ще бъдат съкратени, попадат в споменатите рискови групи, но нашата цел е да ги издирим и да потърсим възможности за конкретната им преквалификация. За целта търсим контакти с различни предприятия, като идеята е да работим по зададена от тях поръчка. Това е добре, защото служителите ще се обучават целенасочено, а няма по принцип да се преквалифицират в нещо. Така например ако едно предприятие има нужда от двама заварчици и един стругар, тези хора ще бъдат обучени и пратени именно там”, обясни Видка Вълчева.

Ако проектът бъде успешен, той ще се приложи и в други сфери, различни от тази на пристанищата. Само за област Бургас в посочената рискова група на този етап попадат 450 души. Съдействие в издирването на тези хора и включването им в проекта оказват и Бюрата по труда./dnes.bg