Дават квартира, ако станеш учител в малко селище (всичко за новата учебна година)

Най-доброто от печата

13-09-2013, 05:40

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

повече от 50% от учителите ще се пенсионират през следващите 10 години

Държавата ще осигурява жилища на учителски семейства, които се съгласят да преподават в малки селища или труднодостъпни райони в страната.

Това ще е една от мерките, които ще предприеме министерството на образованието, за да привлича преподавателски кадри в системата.

Според прогностичните данни повече от 50% от учителите ще се пенсионират през следващите 10 години, а едва 3% са на възраст под 29 г. Това съобщи вчера министър проф. Анелия Клисарова, дни преди началото на новата учебна година. Тя лично щяла да преговаря да се отпускат заеми с преференции на младите хора, които изберат да станат педагози. Това ще е част от социален пакет, за чието изработване се води дискусия.

Ще се въведе понятието стажант-учител. В 4-и и 5-и курс студентите от педагогическите специалности ще могат да работят в училище и срещу това да получават минимална работна заплата.

Ще се увеличи държавната поръчка в педагогическите специалности. Стипендиите пък ще са повече и по-високи.

При увеличаване на квалификацията си учителите ще имат и финансов стимул.
В момента учителите у нас са 127 125. Те са разпределени равномерно по предмети. В бройката влизат и ресурсните учители, педагогическите съветници и психолозите.

Има недостиг на педагози по английски език, и то в малките населени места, каза още проф. Клисарова.

Заместник-министърката Мукаддес налбант обяви, че министерството е длъжник по отношение на осигуряването на логопеди в училище. Трябва да засилим работата с децата, които имат комуникативни проблеми, допълни тя.

Министерството било непрекъснато във връзка с регионалните инспекторати, за да получава информация къде от какво има нужда.

За да не се закриват паралелки в малките населени места, както и в професионалните училища, ще се направи поправка в Закона за народната просвета.

Паралелката ще се запазва, дори в нея да са се записали само 12 деца, досега трябваше да има поне 18. На този етап това ще става с решение на министъра след преценка на комисия.

В бъдещия закон за предучилищното възпитание и училищното образование пък ще бъде записано, че паралелка ще има, когато учениците са между 12 до 28. Тогава решението няма да взема министърът, а регионалният инспекторат.

Това е нашата воля да не закриваме паралелки, каза министърът проф. Клисарова. Голяма роля изиграли и кметовете, които си пазят училищата.

До 16 септември беше удължен срокът на анкетата, в която учителите трябва да се произнесат какво смятат, че трябва да влезе от творбите на класиците в програмата по литература. Това стана по молба по директорите на регионалните инспекторати. Следващата седмица предстои среща с Асоциацията на учителите по български език и литература, а по-късно ще се проведе и специална кръгла маса.

17 училища закрити за година
17 училища са закрити през учебната 2012/2013 г., съобщиха от министерството на образованието. Преобразувани са 3 и е открито едно ново - СОУ "Петър Берон" в Бобов дол.

На 16 септември 77 училища, детски градини и обслужващи звена няма да успеят да приключат с ремонтите, но това нямало да попречи на старта на учебния процес. Осигурени били помещения и сгради преди края на ремонтните работи.

От министерството обявиха, че още на 23 август всички необходими учебници и учебни помагала са отпечатани и доставени. За купуването им са предоставени над 20 млн. лв.
По данни на началниците на регионалните инспекторати със заповед на директорите са определени отговорници, които да огледат откритите площадки за игра и спорт в дворовете. През юни и юли са отстранени проблеми в 164 училища. Става дума предимно за необезопасени шахти, опасни дървета в двора или в близост до училището, разрушена ограда, стари сгради в двора, проблемни външни електрически съоръжения.
Проблемите в повечето училища били отстранени напълно до края на август. В 182 обаче все още има нередности със спортните съоръжения и площадките.

В момента има 127 защитени училища. През октомври ще заседава междуведомствената комисия, която щяла да предложи кои да отпаднат, ако не отговарят на критериите.
Близо 4000 ученици са напуснали училище през учебната 2012/2013 г.

Заради отсъствия са отпаднали 1442-ма, а по социални и семейни причини - 2340. Най-голям брой напуснали ученици има от област Сливен - 425-има.

3376 абитуриенти са се явили на матура по български език и литература на септемврийската сесия, 7245 са се явили на втори държавен зрелостен изпит. Отново най-предпочитани втори матури са география и икономика, философски цикъл и биология и здравно образование.

Според анализа на министерството на образованието резултатите по български език и литература са малко по-добри от миналата година, но продължават да преобладават слабите и средните оценки. От по-масовите предмети най-малко слаби бележки има по биология и здравно образование - 19,04%, а най-висок е процентът на двойките по история и цивилизация - 58,73%. Традиционно най-високи са резултатите по чужд език.
Слабите оценки общо са 3523, а отличните - 40, като няма пълна шестица.