Разко застудяване на времето очакваме днес

Региони

13-09-2013, 08:06

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Днес ще има променлива, в следобедните часове по-често значителна облачност.

Сутринта на отделни места в източните райони ще превали слабо, а по-късно през деня на много места ще има валежи, по-съществени в Централна, а през нощта срещу събота - в Източна България. Ще се развие и гръмотевична дейност. След обяд вятърът в цялата страна ще се ориентира от запад-северозапад, ще се усили и с него, привечер, ще започне да нахлува хладен въздух. През нощта срещу събота в Дунавската равнина и Източна България ще има пориви на вятъра до 20-25 м/сек. Максималните температури за деня ще са предимно между 24 и 29 градуса, в София - около 24 градуса. Това е прогнозата за времето, съобщи дежурният синоптик на НИМХ към БАН.
Над Черноморието ще има променлива, в сутрешните часове и късно вечерта - по-често значителна облачност. Сутринта ще превали слабо, а по-късно през деня и през нощта срещу събота, когато ще се развие купесто-дъждовна облачност, ще има превалявания, придружени с гръмотевични бури. Вятърът постепенно ще се ориентира от северозапад, ще бъде до умерен, а през нощта срещу събота и силен. Максимални температури - между 25 и 30 градуса. Температурата на морската вода е 21 -24 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.
Над планините облачността ще бъде по-често значителна, с превалявания, главно в следобедните часове, а преди обяд над планините в Западна България ще има и слънчеви часове. По-съществени ще са валежите по старопланинското било, а привечер и през нощта срещу събота и в Родопите. В по-ниските части вятърът ще е умерен, от северозапад, а по високото - силен, все още от югозапад, но с тенденция да се ориентира от запад-северозапад и през нощта срещу събота да се усили. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 18 градуса, на 2000 метра – около 11.
Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месец септември и бавно ще се повишава.
Жълт код за опасност от силен вятър е обявен в 24 области на страната, сочи справка в интернет страницата на НИМХ при БАН. Жълт код означава, че времето е потенциално опасно. Вятърът в различните части на страната ще бъде между 15 и 25 м/сек. Силен вятър ще духа в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Шумен, Варна, Бургас, Ямбол, Сливен, Хасково, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, София, Перник, София Област.