Бъдещето на Европа ще бъде обсъдено на международна конференция в София

Животът

13-09-2013, 08:43

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Европа като културен и граждански проект е акцентът на международната конференция „Софийски разговори за Европа”, която бъде открита от 9.30 часа в зала 8 на НДК.

Бъдещето на Европа ще бъде обсъдено на международна конференция в София, съобщиха от пресцентъра на Столична община. 
Конференцията е част от серия дебати за бъдещето на Европа, които се провеждат в редица европейски столици. Организатор на събитията е инициативата „Душа за Европа” – паневропейска неправителствена мрежа, която работи за насърчаване на европейското гражданство и европейската идентичност с помощта на културата. 
В „Софийските разговори за Европа” ще се включат евродепутатите Дорис Пак (ЕНП, председател на Комисията по култура и образование), Ханес Свобода (председател на групата на социалистите и демократите), Андрей Ковачев (ЕНП-ГЕРБ, член на Парламентарната работна група на "Душа за Европа"), министърът на културата Петър Стоянович, кметът на София Йорданка Фандъкова, творци и културни активисти от различни български и европейски градове, анализатори, представители на неправителствени организации. Целта на разговорите е да се излезе от технократското говорене за бъдещето на Европа и да се постави акцент върху Европа като културен и граждански проект. 
Конференцията ще повдигне и актуални въпроси от българския обществен живот, като ги постави в контекста на европейските дебати. Ще бъдат обсъдени мястото на гражданите в политическите и обществени процеси и във вземането на решения, ролята на артистите и интелектуалците в обществените дебати и връзката между културата и активното гражданство, както и по-прагматични въпроси като създаването на по-благоприятни условия за изкуствата и културата в Европа и България, включително чрез използването на европейските фондове.
Една от целите на „Софийските разговори за Европа” е да създаде българска платформа за дългосрочен равнопоставен и отворен диалог между политиците, гражданите, артистите и интелектуалците по теми от национално и европейско значение.