„Старческата булка„ на с.Тъжа с препоръка за световно

Животът

13-09-2013, 13:11

Снимка:

Община Павел баня

Автор:

starazagora.utre.bg

Всичко от Автора

За втора поредна година, като желан и очакван участник в Международния фолклорен фестивал „Еврофолк Приморско 2013” самодейният колектив при НЧ „Борис Беров – 1903 г.” с.Тъжа впечатли публика,организатори и жури

На 06.09.2013 г. в гр.Китен, пресъздаването на старообредната традиция на българската сватба бе високо оценено. Изключително очарование, обаче събра участието на кукерите в постановката. Диви и страшни, слезли от дълбоките дебри на Балкана с козите кожи около краката и качулки от овча кожа, със звъна на чановете и хлопките си те предизвикаха възторга на участниците, публиката и журито.
Шумни аплодисменти съпътстваха повторното появяване на групата на сцената и получаването на многобройните награди. От Организаторите на Черноморски събор „Евро фолк 2013” и Продуцентите на Музикални празници “Euro Folk”, Balkan Folk Academi Euro, Folk Academi бяха връчени Почетна грамота за приноса при провеждането на Черноморски Събор „Евро фолк 2013”, който се провежда под егидата на Европейската асоциация EАFF и носител на Почетния знак на Музикални празници “Euro Folk” , Диплом за съществен принос при съхранение и развитие на българските традиционни народни изкуства, Грамота на името на „Илиян Д. Николов” (създателя на фестивала) за приемственост и осъществената приемственост между поколенията, както и Диплом за успешно представяне в категорията народни обичаи - Първа награда. Организаторите на Десетото юбилейно издание на фестивала връчиха и Препоръка за участие в Световния шампионат по фолклор “WORLD FOLK”.