Оригинал на Рафаело за първи път в София

София Лайф

13-09-2013, 20:34

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

За първи път оригинална картина на Рафаело ще гостува в София от 17 до 24 септември, съобщиха от Столичната община.

Световноизвестната картина от младите години на Рафаело Санцио да Урбино - "Св. Екатерина Александрийска" (1500-1503 г.) ще бъде представена на изложба, организирана от Столичната община, региона Марке, община Урбино, Италианската търговска камара в България и Националната художествена галерия.

Изложбата е под патронажа на посланика на Италия в България Марко Контичели.

В изложбата ще бъдат включени и десет гравюри по негови творби от XVIII и XIX век, предоставени от академията "Рафаело" в Урбино. Урбино - родният град на Рафаело, един от най-известните италиански творци, и София, съвместно с Югозападния регион са кандидати за Европейска столица на културата през 2019 г.

През юни тази година беше подписан Меморандум за сътрудничество в областта на културата и изкуството между Столичната община с Югозападния регион, региона Марке и Урбино, в който се предвижда осъществяването на изложби, концерти и съвместни събития, насърчаващи развитието на креативността и обмяната на идеи между творците и младите хора в двата региона. Кандидатурите на София и Югозападния регион и Урбино се подкрепят от известни творци, сред които Франко Неро и Андреа Бочели.

Изложбата е първата, която италианските партньори организират в чест на празника на София и на кандидатурата на градовете за 2019 г.

Делегация от региона Марке и град Урбино пристига на посещение в София за откриването на изложбата и честванията за празника.

На 16 септември от 17:00 ч. ще се състои конференция на тема "Урбино - София: Диалози за културата на Възраждането" с участието на проф. Пиетро Марколини - регионален съветник - финанси и култура /регион Марке/, д-р Лоренца Моки Онори - регионален ръководител на Министерството за културните ценности и културната дейност, проф. Елка Бакалов - в Националната художествена галерия.

Официалното откриване на изложбата е на 16 септември от 18:30 ч. в Националната художествена галерия. За гражданите изложбата ще бъде отворена от 17 до 24 септември.