Събират дарения за бежанците

Региони

14-09-2013, 10:36

Снимка:

БНТ

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бежанци спят в коридори на походни легла

Въпреки проливния дъжд в София снощи, много млади хора донесоха десетки килограми с дарения за сирийските бежанци в свиленградското село Пъстрогор.

Инициативата е на група млади приятели, които правят интернет радио. Идеята да помогнат на бегълците им хрумнала преди дни, съобщи БНТ. 
По думите на младежите инициативата им да помогнат на сирйските бежанци набрала почитатели в социалните мрежи със скоростта на компютърен вирус. Затова и студиото на радиото им в това мазе на софийската ул. "Добруджа" за минути се превърна в склад за всичко необходимо. 
"Голяма част от тези хора са били с професии и социално положение, но са принудени да живеят с по 65 лв. на месец, които са за храна", каза Мария Черешева - инициатор на "Приятели на сирийските бежанци". 
"Аз съм донесла повече пуловери, зимни шалове, кожух, защото те идват от място, където е друг климатът, нито са имали място и възможност да донесат такива дрехи", сподели дарителка.
Инициаторите помолиха дарителите да носят чисти и незахабени дарения. Те обясниха, че преди да бъдат изпращани, допълнително даренията ще бъдат обработени и чрез БЧК. И докато приятелите носеха помощите в радиото, то само за минути част от градинката "Кристал" се превърна в склад на открито. 
"Определено не се отървавам от стари вещи! Ако хората искат да помогнат дори и по този начин аз не виждам лошо хората да дадат вещи, които вършат някаква работа", заяви дарител.
Баба Стефка, която е бездомна от почти 10 години и по ирония на съдбата разчита на дарения около кофите за смет, похвали младежите, че са със страдащите от Сирия.
Първото дарение от снощи ще бъде занесено в Пъстрогор днес. Колите и бензинът са от джобните пари на младежите и дарители.