Празничният 14-ти септември

Животът

14-09-2013, 15:41

Снимка:

Община Павел баня

Автор:

starazagora.utre.bg

Всичко от Автора

В днешния празничен Кръстовден десетки жители и гости на Павел баня, учители, ученици и родители, се събраха в църквата "Рождество Богородично" в града, където Свещеноиконом Иван Тотунов отслужи Тържествена света литургия и водосвет за здраве и успешно начало на новата учебна година

Българската православна църква чества Кръстовден, като това е денят, в който се почита въздвижение на светия Кръст Господен.  Историята разказва, че при разкопаване на основите на Голгота за построяването на величествен храм "Свето Възкресение Христово", били открити трите кръста – Христовия и на двамата разбойници. И трите кръста много си приличали и кой е на Христа, не могли да определят. В това време минавало погребално шествие. Царица Елена спряла шествието и допряла първия и втория кръст до ковчега на покойния младеж. Нищо не се получило. Но когато допряла кръста, на който бил разпнат Иисус Христос, станало чудо: мъртвецът оживял и се изправил. Това чудо зарадвало клетата майчица и сродници, които придружавали погребението, и те започнали да прегръщат момчето. Други, които придружавали царица Елена, прегръщали и целували Кръста Господен. Така кръстът от средство за наказание, станал средство за спасение. Кръстът се превърнал в символ и знаме на Християните и с него те побеждавали всяко зло.
Днешният ден е  и професионален празник на българския огнеборец. През 1995г. с решение на Министерския съвет на Република България датата 14 септември е обявена за Професионален празник на служителите от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”- МВР, с което се възстановява традицията от взетото решение на Първия пожарникарски събор, тази дата да се отбелязва като празник на пожарникарите в страната.