Как да се предпазим от рак?

Вслушайте се в тялото си, то дава 5 важни признака, ако имате рак

Ракът е един от съвременните бичове. Някои учени дори говорят за своеобразна епидемия от него. Най-важното в борбата с рака е ранното му диагностициране. Но преди да изтичате при лекаря и да поискате пълни прегледи, се вслушайте в тялото си, то дава безпогрешни симптоми, ако в него се развива тумор. 
Съществуват много признаци, които са характерни при развитието на всеки вид рак

Медиците съветват да се вгледаме и вслушаме в организма си, за да преценим дали не сме застрашени от нещо страшно. Основните симптоми, за които трябва да следим са пет, пише lechitel.net. А ако усетим, че ги имаме, трябва незабавно да се обърнем към специалист за по-задълбочени изследвания.


Първият
 признак е наличието на усещане за тежест или дискомфорт в някой орган. Ако това е съпроводено и с известни болезнени усещания, това е признак, че нещо не е наред.


Вторият
 симптом е постоянна умора и отпадналост, въпреки че сте се наспали и се храните редовно. Злокачествените образувания предизвикват интоксикация, слабост в организма, а също и анемия.

Третият
 симптом е бързо намаляване на теглото. Дори и да не пазите диети и да се храните калорично, отслабвате за няколко месеца драстично. Това може да се дължи на тумор, който принуждава организма да произвежда вещества, нарушаващи процесите на метаболизма.

Четвъртият
 симптом е повишената температура. Подтиснатата от карцинома имунна система реагира с повишаване на температурата.

Петият
 симптом е промяна на кожата, косата, ноктите. Заради нарушените обменни процеси тези три органа се променят, косата става чуплива и безжизнена, кожата отпусната и жълтеникава, а ноктите – набраздени с тъмни полумесци.

Ако почувствате подобни изменения в тялото си, незабавно се обърнете към вашия лекар.