Апокалипсис кога? Най-големите умове разкриха как ще загине Земята

Без цензура

14-09-2013, 23:02

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

От какво ще загине Земята и как гибелта да бъде предотвратена? Роботи убийци или унищожителни кибератаки? Липса на храна или биотероризъм?

Някои от най-големите умове в света се обединиха в група, която ще систематизира заплахите пред човечеството и ще търси начини да се противопостави на апокалипсиса, пишe "24 часа", цитирайки британските вестници "Индипендънт" и "Дейли мейл".

Лигата на научните супергерои е ръководена от кралския астроном на Великобритания лорд Мартин Рийз, в нея са включени 27 души, сред които физикът Стивън Хокинг и бившият главен научен съветник на правителството Робърт Мей. Целта е да бъде съставен списък на рисковете, които могат да унищожат планетата, и след това да се предложат пътища за изход.

Според учените бъдещето не е осеяно с рози. То е застрашено от кибератаки на терористи, които искат да създадат тотален хаос, разпространението на изкуствено създадени вируси, които сеят пандемии, както и на компютри убийци, а също от войни и саботажи, предизвикани от липсата на храна и ресурси. Възможни са и природни катастрофи като астероиди, които удрят Земята, или екстремни климатични явления, но изследователите са убедени, че по-голямата заплаха идва от хората, а не от природата.

Падането на астероид на Земята е потенциална опасност, срещу която обаче е почти невъзможно да се противодейства. Затова пък е възможно да бъдат предвидени технологичните опасности и да се изработят методи за предпазване от тях, смятат изследователите. Те дават за пример използването на взаимносвързани системи за всичко - от енергоизточниците до храната. Ако веригата на хранителните доставки бъде прекъсната по някаква причина, ще минат едва 48 часа и светът ще бъде обхванат от бунтове.

Ето и другите сценариикоито излизат на преден план:

Интелигентните технологии: Мрежа от компютри ще развие съзнание. Машините ще започват да насочват и използват ресурсите за собствени цели за сметка на нуждите на хората.

Кибератаки: Енергийните мрежи, контролът на въздушния трафик, банките са свързани в компютърни системи. Ако те се сринат заради действия на вражески нации или терористи, парализата може да премине в разрушаване на обществото.

Изкуствено създадени инфекции: Създадени от злодеи супервируси и бактерии без антидоти ще се измъкнат от лабораториите или ще бъдат пуснати от терористи. Милиони ще измрат.

Бързо разпространяващи се пандемии: Международните пътувания стават лесен начин за пренасяне на нови вируси, които мутират и започват да се пренасят от животни на хора. Те могат да достигнат за ден всяка точка на планетата и да заразят огромен брой земни жители, преди да бъде открита ваксина.

Саботажи, носещи глад: Ефикасните мрежи за дистрибуция в западния свят са довели дотам, че по складовете има резерви от храна само за 48 ч. Всяко нарушение в тези вериги ще доведе до паническо изкупуване и запасяване и до бунтове.

Войни за вода: Населението на Земята расте, а количеството на годна за пиене вода намалява. Не е далече времето, когато народите ще тръгнат на войни, за да защитават ценните си запаси.

Природни катаклизми: Ако Земята продължи да се затопля заради климатичните промени, ще се стигне до точка, от която процесите ще започнат да се развиват на принципа на снежната топка и ще станат безконтролни. В резултат човечеството ще се изправи пред неописуеми стихии.

Ядрен апокалипсис: Държавите с атомно оръжие започват нападения по конкретни цели, които обаче прерастват в глобална война. Нараства и опасността ядрени глави да попаднат в ръцете на терористи.

Падане на астероид: Смята се, че преди милиони години гигантски астероид е помел динозаврите. Мнозина не изключват повторение на този сценарий.

 

Първата цел на учените е този списък да бъде максимално попълнен. Серията от анализи ще бъде извършена от Центъра за изследвания на екзистенциалните рискове в Кеймбридж.