Нова детска градина за малчуганите в "Меден рудник"

Още една група се отваря след ремонта на филиала на ЦДГ1 "Звездица" зад Арменската църква

Нова детска градина отваря врати в най-големия бургаски комплекс "Меден рудник". "И тази година имаме откриване на нова детска градина. Това е корпус Б на Общностния център в комплекса. Той ще отвори традиционно врати на 17 септември, когато е празникът на центъра „Вяра, Надежда и Любов”, посочи заместник-кметът Йорданка Ананиева, преаде радио "Фокус". „Там приемаме 3 нови групи и ще дадем възможност на 90 деца за първи път да посещават детска градина”, допълни тя. Нова група се отваря след ремонта на филиала на ЦДГ1 „Звездица” зад Арменската църква.

„След като видяхме, че е недостатъчен броя на местата в ЦГЧ да поеме всички места, се наложи спешно през летните месеци да ремонтираме този филиал като след ремонта там ще може да влезе още една група деца, което е с 30 деца повече от сега съществуващия сграден фонд. Другият нов капацитет, който няма да заработи на 15 септември, но предстои да бъде отворен, това е реконструкцията на Пето РПУ.

Тя е малко по-сериозна, отколкото е един обикновен ремонт, така че ще продължат дейностите може би до началото на следващата календарна година, но приетите във филиала на „Вълшебство” деца сме създали организация да бъдат поети, така че родителите да се чувстват сигурни, че децата им ще бъдат в детска градина”, каза още Ананиева. 

Детските градини и училищата са готови да посрещнат своите възпитаници

Детските градини и училищата на територията на община Бургас са готови да посрещнат своите ученици на 16 септември, реновирани и празнично украсени, защото това е вълнуващ ден за всички, които са свързани с образованието.

Общинските училища на територията на община Бургас са 49. „Една голяма част от тях ремонтираме през тази учебна година. Това са най-големите училища като квадратура, площ на територията на община Бургас. Това са трите училища в к-с „Меден рудник” – СОУ „Петко Росен”, ОУ „Найден Геров” и СОУ „Константин Петканов”, както и училище „Димчо Дебелянов” в к-с „Славейков”, училище „Добри Чинтулов” в к-с „Изгрев”, ОУ „Пейо Яворов” и Гимназията за чужди езици „Васил Левски”, Професионалната гимназия по туризъм и основото училище в кв. Банево. Това са училищата, включени по нашата програма по Международен фонд „Козлодуй” , съфинансирана от Фонда за енергийна ефективност и възобновяеми източници. Те ще бъдат реновирани изцяло в рамките на тази година”, разкри Ананиева.

„Тази година имаме рекордно голяма сума за образователната инфраструктура. Над 10 млн.лв. имаме по капиталова програма във функция „Образование” през тази година като една част от средствата са от Международен фонд „Козлодуй” и Фонда за енергийна ефективност и възобновяеми източници. Другата голяма част от средствата от Националния екодоверителен фонд, по този начин се финансират ремонтите в детските градини. Там също сме включили най-големите Общински детски заведения на територията на община Бургас. Другите средства са предоставени от Държавния бюджет за изграждане на нови детски градини и за друга учебна инфраструктура. Но най-голям процент са средства на община Бургас”, разясни заместник-кметът.