Цветя за рождения ден на Хайтов

Животът

15-09-2013, 09:58

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Датата съвпадна с нощта на музеите в Асеновград

Преди старта на Нощта на галериите и музеите в Асеновград снощи, кметът на града д-р Емил Караиванов поднесе цветя на паметника на Николай Хайтов. На 15 септември писателят щеше да навърши 94 години. Това е и поводът за начало на нощния тур да бъде избрана изложба за Хайтов с карикатурите на Борис Димовски.

Синът на писателя - Здравец Хайтов обясни, че изложбата е съвместна, заради изключителната близост и 25-те години съвместна работа и познанство между двамата големи асеновградчани.

Нощта на галериите и музеите продължи с изложбата „Кино, музика и още нещо...” в Историческия музей. Там могат да се видят фотоапарати, пишещи машини и кино ленти от миналия век. Росица Бикова- уредник в ИМ Асеновград, сподели, че първият кино салон в града се е появил през 20-те години на XX век.

Съвместна изложба на асеновградски творци бе представена в Арт кафе. В нея участие със своите творби всеха добре познатите художници Иван Любенов, Васил Папазов, Димитър Ненкин, Геракси Гераксиев, Аспарух Сърбов, Кирил Аврамов, Георги Ковачев и Илиян Илиев.

Старинно училище „Св. Георги” предолжи една нова авторка – Пенка Дичева. Тя представи своието виждане за близките си и живота изобщо чрез цветните си графики „Карнавал-истории в картинки”.

Рок концертът на група  KROSSFIRE не се състоя, заради проливния дъжд, но с обещание да гостуват по друг повод на асеновградската публика.