Неолитният човек за чудо на България

Животът

15-09-2013, 13:04

Снимка:

bgchudesa.com

Автор:

starazagora.utre.bg

Всичко от Автора

Кметът на Община Димитровград Иво Димов отправи призив за подкрепа останките на Неолитният човек от „Кар дере“ да станат Чудото на България

В обръщение към жителите на общината и свързаните с Димитровград интернет-потребители градоначалникът призовава за мощна подкрепа в подетата национална кампания, съобщават от пресцентъра на Община Димитровград. Кампанията цели да излъчи десетте най-значими археологически открития на новото хилядолетие. За да се засвидетелства подкрепа към някоя от обявените преди време номинации е обявено и онлайн-гласуване на интернет адрес http://www.bgchudesa.com.
Неолитният човек бе открит през 2009 г. при спасителни археологически разкопки на средновековно селище в местността „Кар дере“ край село Крум. Понастоящем той е експониран в зала „Археология” на димитровградския Исторически музей. Находката е част от неолитен култов гробищен комплекс, който е единствен на територията на България и съседните страни. Именно това го прави уникален от научна и експозиционна гледни точки.