Пазарна треска часове преди първия звънец

Пазарна треска обхвана родители и ученици часове преди първия звънец.

Броени часове преди първия звънец, огромни опашки се извиха пред книжарници, молове и в големите търговци вериги. Много от предвидливите търговците пък примамваха своите клиенти с изгодни промоции. 

Най-силни са емоциите покрай първокласниците. За тях родителите трескаво купуват абсолютно всичко – от учебни помагала, до пълно обновяване на гардероба и мебелировката в стаяте на малчуганите.  Родителите, с по-ограничени средства, също трябва да отделят не малка сума, за да купят всичко необходимо за първия учебен ден. Сумата варира между 200 и 300 лева.
И разходите за по-големите ученици не са малки, защото освен всичко останало, те трябва да си закупят и учебници. Комплект учебници за 8-ми клас излиза около 170 лева, а за 10-ти – около 120 лева. От борсите за учебници обясниха, че ако учениците си купят употребявани учебници, могат да спесят около 100 лева на родителите.
В някои от кварталните книжарници, търговците правят около 10-15% отстъпка за покупка на тетрадки, в зависимосто от закупеното количество. В една от големите книжарници в столицата, маркова раница с цена 150 лева се продава не празна, а пълна. Към раницата, малчуганите получават тетрадки, несесер, моливи, острилка. Огромна опашка се изви и пред една от големите търговски вериги, която предвидливо пусна на промоция ученически бюра по 16 лева.

За сметка на промоциите за помагала, мебели и облекла, още в събота продавачи на цветя увеличиха цените почти двойно. Типично по балкански манталитет, розата се продава за около 6 лева, а герберът удари 7 лв.
В навечерието на празниците в цяла Европа се правят големи намаления на стоките. В България обаче, е точно обратното – дрехи, цветя, храни, подаръци поскъпват неимоверно.

Екипът на sofia.utre.bg ви съветва, ако нямате достатъчно средства да осигурите цветя за всички възпитатели, не купувайте. Насърчете децата си да ръкуват с всеки от  учителите си поотделно и да им поднесат сърдечно подбрани думи.  

„Госпожо/господине, благодаря ви за търпението, грижите и старанието. Щастлив/а съм, че и тази година ще бъдем заедно!”, би бил добър тренинг за справяне на малчуганите с бъдещи ситуации, а също и много по-полезно от цвете, което ще увехне след броени дни.