Няма доверие в политиците и това е опасно за демокрацията

Политика

15-09-2013, 23:34

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

България има някои слаби закони като тези срещу корупцията. Големият проблем обаче е недоброто прилагане на законовите разпоредби като цяло.

Това заяви пред бТВ британският посланик Джонатан Алън. По думите му, за да стане факт един смислен закон, е нужно време и много консултации с граждански и бизнеса среди, които могат да дадат съвети за реалните последици от дадена разпоредба.
Алън даде за пример нов Закон срещу организираната престъпност във Великобритания, чието съставяне отнело 2,5 години - заради консултации и добро обмисляне на текстовете. „А тук в България законите се правят и гласуват за месеци, понякога и 2-3 седмици”.

Дипломатът подчерта, че страната ни има голяма нужда от закон за лобизма. „Политиците не вярват, че това е толкова важно. Това обаче е много важно, защото сега няма голямо доверие в политиците в България, а това е опасно за демокрацията”.
Джонатан Алън коментира също, че това лято у нас не е било „лято на посланиците, а лято на гражданското общество”. Причината за възникването на протестите – спорното назначение на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, британският посланик определи като „голям шок за международната общественост”.
„Тогава говорих със сериозни хора , поисках да знам защо е избран и трябва да остане той на този пост. Нито един от тях не ми даде сериозна причина за това. Ако няма такава причина, това е повод за безпокойство. Аз не смятам, че той има квалификациите - защо той при положение, че има по-качествени хора”, попита Алън.
В тази връзка дипломатът от Острова направи вметката, че и в родината му има скандали, „но след тях има депутати в затвора”.
Снимка на Деня

Щрихи от Плевен