Я, я, шнеле, шнеле...Абе, що ми спрехте порното?

Животът

16-09-2013, 02:28

Автор:

Труд

Всичко от Автора

Всяко четвърто използване на интернет търсачките от рода на Google е за порнография

"Я, я, я, нох айнмал, майн шатц..."

Тези стенания от малкия екран огласяха в късна доба стотици български домове преди около четвърт век. Опърпани немски VHS касети, внесени нелегално от тираджии и моряци, се предаваха от ръка на ръка. Дружни мъжки компании се събираха редовно на белот и да погледат малко "медицински" филми за разтуха след това...

Днес мустакатите немски жребци и неепилирани фройлайни са далечен ретро спомен (през юли т.г. Тереза Орловски отпразнува 60-ия си рожден ден в Марбеля, Испания, където живее с млад учител по тенис). За известно време по DVD-тата шестваха напомпани със силикон холивудски сексбогини, но и те днес залязват. Мониторът на компютъра постепенно, но сигурно измества останалите канали за гузни и греховни удоволствия. Убива ли наистина интернет могъщата някога световна порноиндустрия?

Потвърждаващ отговор дава специалистът по филмите за възрастни Луиз Теру на страниците на британския в. "Гардиън". Според него възходът на световната и най-вече на американската порноиндустрия достига своя апогей около 2004 г., след което следва рязък срив, продължаващ до днес. Основната причина според Теру е появата на порносайтове на принципа на Youtube, откъдето може да се гледат и свалят безплатно клипове.

Вторият голям пирон в ковчега на порното забиват домашните аматьорски клипове - т.нар. гонзо порно. Непрофесионални двойки се снимат как правят секс и ги качват на сайтове като clips4sale и др.

Според Теру порноиндустрията днес прибягва до няколко трика, за да оцелее. Първо - качеството заменя количеството. В библията на порнокиното Adult Video News за тази година са представени едва 14 нови заглавия. Сред тях обаче вече няма груби, садо-мазо и извратени филми, а се набляга на естетичното порно - пример е сравнително новият сайт Х-art. Вторият спасителен пояс са пародиите на световните кинохитове - "Железният човек XXX", "Сексгладиатор" и пр. Теру вещае мрачно бъдеще за порноиндустрията - според него безплатното теглене от нета рано или късно ще я гилотинира.

Други специалисти смятат, че нещата не са толкова обречени и привеждат за пример Фабиан Тилман - млад немски предприемач, основател на компанията Manwin. Той е собственик на най-популярните "безплатни" порносайтове като YouPorn, PornHub и Tube8 с над 60 милиона посещения дневно. Те обаче само зарибяват юзърите и ги примамват да се абонират за платените сайтове, откъдето идват парите. Според мнозина именно това е бъдещето на порноиндустрията.

СЕМ разпореди

Порноканалите, които кабелните оператори предоставят за своите клиенти, вече ще може да се гледат само след като се въведе специален код. Целта е да се ограничи достъпът на деца до програмите за възрастни. Това бе обявено наскоро от надзорния орган СЕМ.

Подобно "заключване" може да се прави и у дома от родителите, когато се гледа телевизия чрез сателитен приемник.

Освен това еротичните канали вече ще са изключени от свободните пакети на кабелните доставчици, където бяха досега. Така, ако човек поиска да гледа розовите програми, освен че трябва да го заяви специално пред доставчика си, е възможно и да се наложи да плаща допълнителна такса. Дали това ще е така и колко ще бъде - е въпрос на търговско решение.

 

И ний сме дали нещо...

Българският принос към световната порнокултура е малък, но понякога размерът няма значение. Първият и единствен "официален" пълнометражен порнографски филм е "Секс партия бридж", проникнал в зрителските сетива с идването на демокрацията през 90-те.

Голям скандал предизвиква френската перверзия, снимана у нас преди години - "Малки български мръсници". На обложката разкрепостена млада дама е монтирана върху кофичка кисело мляко с националния герб.

Нивото пада драстично в областта на аматьорското порно. Българските клипчета, пръснати из мрежата, са с потресаващо лошо качество, а действието често се развива на звуков фон от чалга, емисия новини или "Шоуто на Слави". Подведени от световната мода, няколко "временни БГ звезди" също направиха онлайн порно премиери, ала останаха в сянката на грубовати персонажи като култовия аматьор "Баче Кико".

 

- 12% от всички уебсайтове са порнографски.

- Всяка секунда в порносайтове влизат средно 30 000 потребители, а за същото време в света се харчат 3075 долара за платено съдържание.

- 5 милиарда долара е годишният световен оборот на порноиндустрията.

- Всяко четвърто използване на интернет търсачките от рода на Google е за порнография.

- Според данни на сп. "Нюзуик" от 2006 г. (по-ново изследване не е правено) най-много пари за порно в света харчат южнокорейците - средно $526,76 на глава от населението годишно. На второ място е Япония ($156,75), а на трето - Финландия ($114,7).

- 20% от мъжете си признават, че гледат порносайтове на работното си място.

- Най-много порно в света се гледа в неделя.