ГЕРБ не се отказва да води свои активисти на протестите в София

Най-доброто от печата

16-09-2013, 05:55

Снимка:

Михаела Катеринска

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Реформаторският блок се разкая, че е призовал симпатизантите си да се включат в демонстрациитe

ГЕРБ ще продължава да осигурява превоз на свои активисти от провинцията за протестите срещу правителството на Пламен Орешарски в София. Това се зарекоха представители на висшето ръководство на партията пред "Сега". От централата на ГЕРБ са категорични, че няма как да спрат хората, ако те искат да се включат в столичните митинги. Освен това инициативата идвала именно от месните структури, които са подразнени от факта, че БСП и ДПС карат с автобуси поддръжници на кабинета.

Включване на ГЕРБ в протестите не ги компрометира, а твърденията, че Бойко Борисов се опитва да яхне протестната вълна, са пресилени, твърдят от централата на формацията. Единственото, което е разпоредено на участващите в митингите, е да не се поддават на провокации и да не предизвикват безредици. За подобно поведение ще има наказания съобразно партийния устав.

Реформаторският блок пък отчита като грешка факта, че някои от лидерите на партиите в него са призовали своите симпатизанти да се включат в протестите в същия ден, в който са го направили и ГЕРБ. Съвпадението, макар и формално, противоречи на възприетата политика от блока за разграничение от бившите управляващи до изборите. "Нашите симпатизанти и самите ние се включихме в протестите от първия ден и специалното призоваване беше излишно", коментираха представители на блока. Те обаче обясниха, че от тяхна страна няма извозване на хора с автобуси. Преди няколко дни зам.-шефът на ДСБ Петър Москов заяви, че оставката на правителството е най-важната настояща политическа задача и всяка подкрепа за това е добре дошла. Той обаче направи уточнението, че съвместна дейност с ГЕРБ за сваляне на кабинета не означава поемане на бъдещи ангажименти.

--------МИНАЛО НЕЗАБРАВИМО

ГЕРБ и представители на Реформаторския блок заеха активна позиция спрямо протестите в първия ден от новата сесия на парламента. Двете формации призоваха своите поддръжници да се включат в организираната в социалните мрежи акция по посрещането на депутатите. Въпреки техните призиви обаче акцията, която се проведе през деня, не бе масова. Далеч повече хора се включиха в демонстрациите същата вечер, когато е обичайното време на автентичните протести. Практиката партиите да возят свои симпатизанти с рейсове от провинцията бе въведена от БСП и ДПС в средата на август. В деня, в който парламентът дебатира по ветото на президента Росен Плевнелиев за актуализацията на бюджета, двете партии доведоха свои привържени