Всички се питат: Може ли Мъри да направи Ботев шампион?

Спорт

16-09-2013, 11:20

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Повече от пет отбора ще ни пречат за титлата, посочва Кривия

Ботев удари Локомотив с 2:0 в дербито на Пловдив и излезе на върха в класирането на "А" група преди снощния двубой Левски - Лудогорец (0:2). Хората на треньора Станимир Стоилов изнесоха страхотна програма на стадион "Христо Ботев" и спечелиха триумфално с два гола на мадагаскареца Абел Анисе. Лишен от двамата си възлови играчи Иван Цветков и Мариян Огнянов и останал в намален състав след ранното изгонване на Борис Галчев, пловдивският тим показа, че в момента се явява най-добрият в "А" група. Сега обаче всички се питат - ще успее ли Мъри да направи Ботев шампион?

Засега Стоилов бяга от думата "титла" като дявол от тамян и твърди, че за него е по-важно как ще се развие отборът в следващите години. Феновете на Ботев обаче са нетърпеливи да видят титлата на стадиона край Бирената фабрика, донесена там за последно в далечната 1967 г. от знаменития отбор на Васил Спасов - Валяка. Това е и най-силната формация на Ботев за всички времена с Динко Дерменджиев - Чико, Георги Попов - Тумби, Добри Ненов, Иван Глухчев и Виден Апостолов. Сега Мъри има шанс да мине поне на хартия втория по сила отбор в историята на "Ботев" от 80-те години, когато Георги Славков, Атанас Пашев и Антим Пехливанов изтърваха в последния момент трофея да отиде в Стара Загора.

Едно е сигурно - Ботев с Мъри може да бие всеки от евентуалните съперници за първите места. През този сезон пловдивчани удариха Левски с 2:1, взеха точки от ЦСКА (0:0) на "Армията" и като гости на Литекс (0:0) с резервите. Като нищо Мъри може да изкопчи най-малко равен и при гостуването в Разград в десетия кръг, което се явява и най-тежкото до края на първия полусезон. Отборът му играе, та пушек се вдига!

В Пловдив твърдят, че единия от проблемите са мачовете с по-малките отбори.

Миналата година Ботев се издъни да загуби у дома срещу Берое, а трите точки плюс съдийския грабеж в мача с Лудогорец (0:1) се оказаха фатални за класирането на отбора в тройката. През този сезон хората на Мъри вече направиха една издънка, отстъпвайки с 1:2 като домакини на новака Любимец. Такава загуба на точки се явява като харакири. Още повече, че тази година шампионатът ще бъде с плейофи и вероятно преследването за титлата ще продължи чак до последния 40-и кръг.

Спортният директор на Ботев Александър Александров - Кривия заяви след победата в дербито: "Смятам, че повече от пет отбора ще ни съперничат за титлата". Засега мераклии за влизане в плейофите за титлата се явяват още Лудогорец, Литекс, Левски, ЦСКА и Локомотив (Пд). Статистиката сочи, че откакто поведе Ботев в „А" група пред 2012 г., Мъри е изиграл общо 14 мача срещу тях. Треньорът може да се похвали с положителен баланс - 5 победи, 5 равенства, 4 загуби и спечелени общо 20 от 32 възможни точки.

Побеждавал е по два пъти Левски (2:1, 2:0) и Литекс (1:0, 1:0) и сега пловдивското Локо (2:0). Губил е два пъти от Лудогорец (0:1, 0:2) и по веднъж от ЦСКА (0:1) и Левски (1:3). Никой не го е побеждавал в Пловдив, без да се брои бруталната съдийска аванта за разградци миналия сезон. Ако тенденцията се запази до края на редовния сезон и в плейофите, нищо чудно Ботев за завърши най-малкото над трето място, сочи статистиката.

Стига да няма удари под кръста./ vsekiden.com