Марионетки оживяват в „Магия за злато”

Добрич Лайф

16-09-2013, 11:27

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Първа премиера на ДКТ””Дора Габе” за новия творчески сезон

С премиера на уникалния спектакъл „Магия за злато”   Държавният куклен театър „Дора Габе”  открива  есенния сезон на  2013-а.

За първи път в България – на сцената на ДКТ „Дора Габе” в Добрич,  ще бъде реализирана постановка по текст на Весела Николова- Фламбурари. Завършилата „Актьорско майсторство за куклен театър” в НАТФИЗ ”Кръстьо Сарафов” писателка е родена в Добрич, а „Магия за злато” е една от приказките и за театър , появили се на книжния пазар през 2009-а година. Със сценичната и адаптация се ангажираха режисьорът Даниела Христова, сценографите Христина Недева и Христина Стоилова. Малките зрители ще имат възможността да се докоснат до най-сложната система кукли - марионетките, сподели директорът на културната институция Петър Петков. Марионетките в „Магия за злато” са и своеобразна творческа провокация за актьорите Велма Кирова, Мирослава Демирева, Ренета Николова, Димитър Ялнъзов и Румен Куртев.

 За да се реализира успешно спектакълът „Магия за злато”, още през юни майсторът на куклите Веселин Анев проведе в Добрич курс за водене на марионетки. Анев е авторът не само на куклите, но и на декора. Музиката за спектакъла подготви композиторът Владимир Джамбазов.

Творческият екип, създал най-новия спектакъл  в ДКТ””Дора Габе” – „Магия за злато”,  очаква децата в 18 часа на 19 септември.