Майстори си дадоха среща в Димитровград

Животът

16-09-2013, 11:38

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Панаирът на занаятите се проведе за втора поредна година

"Панаир на занаятите" събра десетки майстори от цялата страна в Димитровград. Освен да разгледат изделията, посетителите имаха възможност и сами да участват в изработката на някои от тях. Инициативата се прави за втора поредна година, основен организатор е димитровградското читалище "Звездица".

Йоана Чушкарова от Чипровци е един от 38-те участници в Панаира на занаятите. От както се помни тя се занимава с килимарство. Казва, че е израснала покрай килима, а в нейното семейство всички практикуват този занаят.
"Баба ми, прабаба ми, майка ми всички са килимарки и когато ме попита някой
кога се научихте да тъчете ги питам: А вие кога се научихте да говорите?", казва Йоана.
Изработката на един килим отнема средно около месец. Тъкането е уморително, но и много приятно удоволствие, още повече, че това, което правя е уникално, споделя тя.
"Орнаментите са уникални за света и затова чипровският килим е едно от нещата, които характеризират България пред света. Те са двулицеви – няма разлика от едната и другата страна", показва килимарката.
Ножарството също е стар български занаят. Сред малкото останали майстори е
63-годишният Любомир Дудев от Казанлък.
"Това е ергенски нож – първият, който се подарява на момчето, когато навърши
пълнолетие. Носи се в навущата и като отиде на седянка да нареже сланина и
да се изфука с ножа и в зависимост колко е богато момчето, такъв е и ножа", обяснява той.
Освен традиционни занаяти, за първи път на панаира участват и нетрадиционни като кукли от вълнени конци, троянска керамика, бижута, изработени от костилки. Имаше и майстори, които ръчно изработват и резбоват свещи./ БНТ